Wat zijn seizoensbieren?

Seizoensbier is bier dat speciaal voor een bepaald gedeelte van het jaar wordt gemaakt. Sommige seizoensbieren zijn ook alleen in die periode te verkrijgen, andere kun je tegenwoordig met gemak het hele jaar door kopen, zeker als je je inkopen online doet. Wat betreft seizoensbieren zijn er logischerwijs vier categorieën duidelijk van elkaar te onderscheiden. Hieronder wordt beschreven wat bieren uit die categorieën in het algemeen te bieden hebben.

Herfstbok

De meest populaire soort seizoensbier is vermoedelijk herfstbok. Deze bieren komen doorgaans in oktober in de schappen te liggen. In februari verdwijnen ze vervolgens weer. Sommige brouwerijen brengen elk jaar weer een nieuwe herfstbok op de markt, terwijl andere brouwerijen standaard hetzelfde herfstbok bier verkopen.

Van origine heeft herfstbok een donkere kleur, een vrij complexe smaak (moutig en karamelachtig) en een alcoholpercentage van rond de 6,5 procent. Bovendien ging het altijd om laaggistend bier. Tegenwoordig staan deze ijkpunten allang niet meer vast. Herfstbok bieren zijn nu vaak een stuk sterker. Ook gaat het nu regelmatig om hooggistende bieren en worden de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt bij de samenstelling.

Winterbier

Winterbieren zijn vanwege een aantal kenmerken duidelijk te onderscheiden van andere seizoensbieren. Ten eerste heeft een winterbier bijna altijd een fors alcoholgehalte. Doorgaans gaat het dan om ongeveer tien procent, soms zelfs nog meer. Het zijn donker- of amber gekleurde bieren.

Opvallend aan winterbier is verder dat je het er als drinker vaak aanmerkelijk warmer door krijgt. Diverse winterbieren matchen bovendien uitstekend met traditionele wintergerechten. Dat voor velen de dagen rond kerst ‘the most wonderful time of the year’ is, komt dus niet in de laatste plaats door het winterbier dat je in deze periode drinkt.

Lentebok

Terug naar de bokbieren, want als de winter eenmaal voorbij is staat de lente voor de deur. Dat zorgt ervoor dat er plaats is voor nieuwe seizoensbieren: lentebok dus. Een duidelijk verschil met herfstbok is dat lentebok meestal blond (en soms amber) gekleurd is. De gehalten aan alcohol zijn dikwijls wat lager dan de seizoensbieren voor de herfst en de winter. Verder is lentebok meestal wat aan de fruitige en hoppige kant qua smaak.

Zomerbier

Van alle seizoensbieren die we in dit artikel bespreken hebben zomerbieren over het algemeen (met afstand) het laagste alcoholpercentage. Alcoholvrij bier wordt in de zomer ook meer gedronken. Een gehalte van zes procent is wel zo’n beetje het maximum, al is vier of vijf procent eigenlijk nog veel gangbaarder.

Dat zomerbier meestal relatief weinig alcohol bevat kan niet los worden gezien van het feit dat mensen in de zomer meer dorst hebben en dus ook meer drinken. Een lager alcoholpercentage zorgt ervoor dat het meer verantwoord is om meerdere biertjes te nemen. Bovendien hebben zomerbieren doorgaans geen intense smaken. Van zomerbier mag je verwachten dat het mild bitter en enigszins fruitig is. Bovenal moet het verfrissend zijn en geschikt als dorstlesser. Vaak tref je er de smaak van citrusvruchten in aan.

Recente blog artikelen

element 08