La Chouffe

La Chouffe is een biermerk uit België. De bieren van dit merk worden gebrouwen door de Brouwerij van Achouffe. Het merk bestaat sinds 1982. Al snel bleken de bieren die deze brouwerij produceerde in de smaak te vallen. De capaciteit werd dan ook al in de eerste jaren van het bestaan flink uitgebreid. 

De uitbreidingen kwamen vanaf 2006 pas echt in een stroomversnelling. Toen nam Brouwerij Duvel Moortgat het biermerk La Chouffe namelijk over. Snel daarna werd de brouwzaal meer geautomatiseerd en ook volgden er nog enkele uitbreidingen in de productiecapaciteit. Tien jaar na de overname door Duvel Moortgat werd er al een productie van 120.000 hectoliter bier gerealiseerd.

Op dit moment heeft La Chouffe zeven verschillende bieren in het assortiment. Hieronder worden deze stuk voor stuk in het kort beschreven. 

La Chouffe Blonde

Dit is vermoedelijk het meest bekende bier dat de naam La Chouffe draagt. Bovendien was de La Chouffe Blonde het eerste bier dat in 1982 gebrouwen werd door de Brouwerij van Achouffe. We hebben het hier over vrij sterk bier (acht procent alcohol) met een goudblonde kleur en een redelijk kruidige smaak. Tonen van citrusvruchten en hop doen zich ook gelden.

Mc Chouffe

Als er een La Chouffe-bier is dat qua bekendheid kan wedijveren met La Chouffe Blonde, dan is het wel Mc Chouffe. Dit bier is even sterk als de hierboven geschreven variant. De smaak is overwegend zacht en fruitig, terwijl de afdronk aan de bittere kant is.

Houblon Chouffe

Met negen procent alcohol is de Houblon Chouffe zelfs nog een tikkeltje sterker. Dit bier is echter speciaal om een heel andere reden. Houblon Chouffe is namelijk het eerste IPA-bier dat uit België afkomstig is. Maar liefst drie verschillende hopsoorten worden gebruikt om de gewenste bitterheid aan dit bier te geven.

Cherry Chouffe

Heel wat minder bitter is Cherry Chouffe. Dit is namelijk een echt fruitbiertje, ook wel kriekenbier genoemd. Naast de smaak van kersen kun je er toetsen in herkennen die doen denken aan aardbei, amandel en verschillende specerijen. Cherry Chouffe bevat acht procent alcohol.

N’ice Chouffe

Een speciaalbiertje dat uitstekend past op winterse dagen is de N’ice Chouffe. Dit kun je zien als sterk (tien procent alcohol) bruin bier met smaken waar je het als drinker warm van krijgt. N’ice Chouffe matcht verder zeer goed bij traditionele winterse gerechten. 

Chouffe Soleil

De ultieme tegenhanger van de N’ice Chouffe is de Chouffe Soleil. Dit bier laat zich namelijk extra goed smaken op warme, zonnige dagen. Dit bier is licht van kleur en voorzien van zes procent aan alcohol. De smaak is overwegend fris en citrusachtig. 

Chouffe Bok 6666

Tenslotte aandacht voor een biertje dat speciaal voor de Nederlandse markt geproduceerd wordt. We hebben het dan over Chouffe Bok 6666. Deze vier cijfers slaan op de postcode van Wibrin, het plaatsje waar de Brouwerij van Achouffe is gevestigd. Toepasselijk genoeg wordt er 6,6 procent alcohol meegegeven aan dit bockbier, dat een volle smaak heeft met een ietwat bittere afdronk.

Recente blog artikelen

element 08