Wat is Brouwerij ‘t IJ IPA voor bier?

Brouwerij ’t IJ IPA is een speciaalbier dat gebaseerd is op de van oorsprong Britse Indian Pale Ale bieren. Het is dus een behoorlijk hoppig en daarmee bitter biertje. Het alcoholpercentage van dit donkerblonde bier is met 6,5 redelijk fors. Brouwerij ’t IJ heeft met Free IPA echter ook een alcoholarme variant in het assortiment opgenomen.

De snelle opmars van Brouwerij ’t IJ

Vergeleken met veel andere bekende bierbrouwerijen bestaat Brouwerij ’t IJ nog niet zo lang. Het was in 1983 dat Kaspar Peterson deze brouwerij oprichtte. De brouwerij werd toen gevestigd aan de Funenkade in Amsterdam. Het voormalige badhuis Funen werd de thuisbasis. In dit pand wordt tegenwoordig nog altijd bier geproduceerd. Aan de Funenkade bevindt zich daarnaast ook het proeflokaal van deze brouwerij.

Dat Peterson in 2008 het eigenaarschap van Brouwerij ’t IJ overdroeg hield zeker niet in dat deze organisatie stopte met groeien. Integendeel zelfs, want enkele jaren later bleek de locatie aan de Funenkade niet groot genoeg meer te zijn om de vraag aan te kunnen. Daarom werd er aan het Zeeburgerpad een nieuwe brouwlocatie geopend. Momenteel zijn deze beide locaties operationeel. In de oude locatie worden bieren voor de tap van het proeflokaal gebrouwen, terwijl aan het Zeeburgerpad de bieren voor flessen en fusten geproduceerd worden.

Veel verschillende biersoorten en biologische voorkeuren

Een onderscheidende factor van Brouwerij ’t IJ is dat deze alleen bovengistende, ongefilterde en ongepasteuriseerde bieren produceert. Het zijn bovendien louter speciaalbieren die van deze brouwerij af komen. Voor een aantal daarvan wordt enkel van biologische grondstoffen gebruikgemaakt. De bieren waar het hierbij om gaat hebben zelfs het certificaat van Stichting Skal Biocontrole. 

Opvallend is ook het grote aantal verschillende bieren dat door Brouwerij ’t IJ wordt gebrouwen. Er zijn liefst twaalf bieren permanent verkrijgbaar. Hier vallen de IPA en de Free IPA ook onder. Verder bracht brouwerij ‘t IJ in de loop der jaren al drie seizoensbieren en tientallen gelegenheidsbieren. 

Een donkerblond en hoppig speciaalbiertje

Mensen die van bier met fruitige en bittere hopsmaken houden zouden de Brouwerij ’t IJ IPA echt eens moeten proberen. Aan dit bier is tijdens het brouwen én het rijpen hop toegevoegd. Dit zorgt voor bijzondere bloemachtige aroma’s die ook wel een beetje doen denken aan grapefruit. Tijdens het drinken is vooral de bitterheid dominant, al doet de fruitige invloed zich ook duidelijk gelden. De afdronk van dit donkerblond gekleurde bier is tenslotte langdurig. Goed om te weten is verder dat dit bier 6,5 procent alcohol bevat en dat dit het best drinkbaar is tussen de acht en de tien graden.

De alcoholarme IPA van Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ heeft ook een alcoholarme IPA-variant in het vaste assortiment. Dit speciaalbier draagt de naam Free IPA en bevat een half procent alcohol. Free IPA lijkt redelijk op de alcoholhoudende IPA. Wel moet worden benadrukt dat Free IPA wat minder bitter aan doet, dat je hier meer tropische smaken in kunt ontdekken en dat er een bepaalde frisheid van uit gaat. Je drinkt dit bier het best op koelkasttemperatuur.

Benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees hier verder.

Recente blog artikelen

element 08