Zelf bier brouwen

Ben je een echte bierkenner en houd je ervan om verschillende soorten bier te proeven? Dan is het misschien wel eens tijd voor de volgende stap: zelf bier brouwen! Heb je er niet altijd al van gedroomd om je eigen bier te maken? Het is nu makkelijker dan ooit tevoren om zelf je bier te brouwen. Iedereen kan het in zijn eigen huis brouwen met een paar simpele materialen en ingrediënten. In dit artikel leggen we uit hoe jij zelf het lekkerste bier thuis bij jou kan brouwen!

Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

Er zijn een aantal basisbenodigdheden voor het brouwen van bier. Hieronder staan de materialen en ingrediënten gesommeerd die absoluut niet mogen ontbreken: 

 • Gerst: dit is natuurlijk het allerbelangrijkste ingrediënt van bier en geeft bier zijn unieke smaak. 
 • Mout: het andere belangrijke ingrediënt van bier dat absoluut niet mag ontbreken. Het mout bevat alle granen van het bier. 
 • Hop: dit geeft het bier extra aroma’s en zorgt voor de bittere smaak.
 • Een ketel of emmer om het bier mee te brouwen. De echte professionals gebruiken vaak een ketel, omdat je hiermee ook kunt verwarmen en koken. Maar een emmer is een stuk goedkoper en volstaat vaak ook. 
 • Aftapkraan: dit heb je nodig om het bier af te tappen.
 • Gasfornuis: dit is vooral belangrijk als je geen ketel gebruikt, het mengsel moet namelijk worden verwarmd. 
 • Slang: deze sluit je aan de aftapkraan waarmee je het bier kunt aftappen. 

Deze ingrediënten en benodigdheden zijn noodzakelijk als je lekker en goed bier wilt brouwen. Uiteraard kun je andere materialen gebruiken en nog veel meer ingrediënten toevoegen. Het is natuurlijk een hele klus om al deze benodigdheden los aan te schaffen, daarom kan het voordeliger zijn om een bierbrouwpakket aan te schaffen. Een dergelijk pakket bevat alle ingrediënten die je nodig hebt om bier te brouwen, zo wordt zelfs een ketel of emmer meegeleverd. 

Hoe brouw je zelf bier?

Nu weet je welke producten je nodig hebt om bier te brouwen, maar hoe brouw je je eigen bier eigenlijk? Hieronder staan de belangrijkste stappen kort uitgelegd: 

 1. Meng mout met warm water om de suikers vrij te maken. Dit is belangrijk om alcohol in het bier te krijgen.
 2. Je moet nu de overgebleven granen filteren uit het water. Dit kun je met een zeef doen. Het water moet je bewaren, want dit heb je nog nodig. 
 3. Kook vervolgens het overgebleven water (ook wel wort genoemd) om hop te vormen. 
 4. De overgebleven wort stop je in een emmer, vervolgens gaat dit gisten wat ongeveer 2 weken duurt. 
 5. Als laatste is het tijd om het bier in flessen te stoppen. Je bier is nu klaar om te worden geconsumeerd!

Er zijn natuurlijk meer stappen, maar dit zijn in grote lijnen de belangrijkste stappen tijdens het brouwproces om bijvoorbeeld blond bier te brouwen. 

Recente blog artikelen

element 08