Westmalle biermerk

Westmalle is een trappistenbier dat geproduceerd wordt in de abdij van Westmalle in België. Wat trappistenbier is en wat dit zo bijzonder maakt valt hieronder te lezen. Later in dit artikel lees je natuurlijk ook welke trappistenbieren van Westmalle te verkrijgen zijn.

Wat maakt bier tot een trappistenbier?

Als een bier de naam trappistenbier draagt, dan zegt dat iets over de herkomst van dat bier. Het bier is dan namelijk gebrouwen door de leden van een kloosterorde, oftewel trappisten. Er moet aan drie voorwaarden worden voldaan om als trappistenbier te mogen worden aangemerkt, te weten:

  • Het bier moet binnen de muren van de abdij geproduceerd worden.
  • Deze productie moet minimaal onder toezicht van de kloosterorde plaatsvinden.
  • De opbrengsten van de verkoop van het bier moeten bedoeld zijn om in het onderhoud te voorzien van het klooster en van de monniken zelf.

Wereldwijd bestaan er slechts elf trappistenbrouwerijen. Die van het Belgische Westmalle is er dus een van. Hieronder lees je meer over de abdij van Westmalle.

De geschiedenis van de abdij van Westmalle

Het was in 1836 dat de monniken in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle (ook wel simpelweg abdij van Westmalle genoemd) begonnen met het brouwer van bier. In de eerste jaren deden ze dit louter om te voorzien in hun eigen behoeften. Vanaf 1856 begonnen ze hun bieren ook wel te commercialiseren. Dit viel samen met de introductie van de Westmalle Dubbel.

De brouwerij onderging in de decennia die erna kwamen nog meerdere keren een modernisering. Dit heeft echter niets veranderd aan de visie van de trappisten: de best mogelijke kwaliteit moet altijd geleverd worden. Dit heeft een hogere prioriteit dan het bewerkstelligen van een zo optimaal mogelijke winst, zo veel is duidelijk. Westmalle voldoet aan hun eigen hoge kwaliteitseisen door volop gebruik te maken van onbewerkte ingrediënten. Het gaat dan bijvoorbeeld om eigen water, zelfgekweekte gist en zuivere gerstemout.

De drie trappistenbieren van Westmalle beschreven

Momenteel worden er door Westmalle drie speciaalbieren op de markt gebracht. Het gaat hierbij om de volgende drie bieren:

  • Westmalle Dubbel: het dubbelbier van Westmalle bevat zeven procent alcohol. Dit donkergekleurde biertje heeft verder een volle en zelfs een tikkeltje complexe smaak. Tonen van karamel en mout zijn hier zeker in te ontdekken. De afdronk van dit trappistenbier is droog en langdurig. Al sinds 1856 wordt de Westmalle Dubbel gebrouwen. Slechts in 1926 werd het recept van dit bier eenmaal aangepast.
  • Westmalle Tripel: de Westmalle tripel bestaat sinds 1934. Westmalle was hiermee een trendsetter, in die zin dat zij de eerste waren die de naam tripel aan een bier meegaf. De redenen om een bier de naam tripel te geven hebben te maken met een grotere hoeveelheid ingrediënten per liter vloeistof. Met meer ingrediënten realiseer je ook nog eens een hoger alcoholgehalte. Bij de Westmalle Tripel gaat het om 9,5 procent. Dit trappistenbier doet zacht en romig aan, al zijn bittere tonen ook nooit ver weg.
  • Westmalle Extra: met 4,8 procent alcohol is dit het meest milde bier van Westmalle. Toch heeft ook de Extra een volle smaak. Dit is een fijne dorstlesser met een fris en fruitig karakter. Westmalle Extra kun je zien als opvolger van het oorspronkelijke ‘tafelbier’ van de monniken in het begin van de negentiende eeuw.

Recente blog artikelen

element 08