Wat zijn de verschillen tussen witbier en weizen?

Vanwege de namen en ook wel een beetje door de uitstraling worden witbier en weizen nogal eens door elkaar gehaald door Nederlandse bierliefhebbers. Dat witbier en weizen zeker niet identiek zijn, daar kom je echter al snel achter als je bijvoorbeeld een witbier bestelt met de verwachting bier te krijgen dat naar een weizen smaakt. Waar de verschillen ‘m dan precies in zitten? Dat leggen we hieronder voor je uit aan de hand van vijf aspecten.

Herkomst

Een deel van de verschillen tussen witbier en weizen zit ‘m in de herkomst. Zo is witbier van origine afkomstig uit België, terwijl weizen uit Duitsland komt. 

Een grote misvatting over weizen is dat dit ook een wit- of lichtgekleurd bier zou zijn. Dit is echter niet per definitie zo. Het Duitse woord weizen betekent namelijk simpelweg tarwe. Een echt geval van spraakverwarring, dus. 

Kleur

Nog even inhakend op het bovenstaande: het woord weizen zegt absoluut niets over de kleur. Weizenbieren zijn dus niet per definitie wit of blond gekleurd. Goed om te weten is dat er verschillende weizenbieren bestaan. Het meest bekend is Hefeweizen. Dit is overwegend blond van kleur. Ook Kristallweizen is blond, maar het eveneens populaire Dunkelweizen is echter logischerwijs een stuk donkerder. Witbier heeft daarentegen bijna altijd een kleur die lichtgeel aan doet.

Gerstemout en tarwe

Dat witbier en weizen eigenlijk onvergelijkbare bieren zijn, dat weten we inmiddels. Dit wordt extra duidelijk al we kijken naar welke basis ingrediënten voor deze bieren worden gebruikt. Zo worden Belgische witbieren meestal geproduceerd met gerstemout en/of ongemoute tarwe. Doorgaans wordt tot maximaal vijftig procent van de ingrediënten gerstemout ingezet.

Bij weizen is dit anders. Dit bier wordt gebrouwen volgens het bekende Duitse Reinheitsgebot. Dit is een eeuwenoude Duitse regel die zegt welke ingrediënten bier mag hebben om überhaupt bier genoemd te mogen worden. Hoe dan ook, voor het brouwen van weizen gebruikt men gerstemout en vooral tarwemout. Het gehalte aan tarwemout loopt bij verschillende weizen varianten op tot wel zeventig procent. Dit heeft een heel andere smaak tot gevolg dan bij witbier.

Gist

Het type gist dat wordt gebruikt bij het produceren van bier heeft ook een grote invloed op de smaak van het bier. Welnu, bij witbier en weizen geldt dat er geen identieke gist wordt gebruikt. In België gebruikt men volop het zogeheten witbiergist van eigen bodem. Deze gist leidt uiteindelijk tot een frisse smaak en enigszins zure aroma’s. Voor weizenbieren gebruiken de Duitsers speciaal daarvoor bestemde weizengist. De aroma’s die deze later teweegbrengen zijn duidelijk fruitiger.

Toevoegingen

Wat betreft de extra toevoegingen kunnen we bij weizenbieren kort zijn: daar is geen sprake van. Dit heeft alles te maken met het al eerder genoemde Reinheitsgebot, dat in feite verbiedt om bijvoorbeeld kruiden of smaakversterkers aan het bier toe te voegen.

Bij witbier zit dat anders. Belgische brouwers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten als het gaat om het verrijken van de smaak. Veel witbier producenten kiezen ervoor om ingrediënten als koriander, (schillen van) sinaasappel en curaçao toe te voegen voor een nog betere smaaksensatie.

Recente blog artikelen

element 08