Wat is Westmalle Tripel voor bier?

Westmalle Tripel is een van de meest bekende tripelbieren. Het gaat hierbij om een elegant trappistenbiertje met een verrassende smaaksensatie. Even bijzonder is de plek waar dit bier wordt gebrouwen. Je leest er in de volgende alinea alles over. Daarna vind je meer informatie over wat Westmalle Tripel nu tot zo’n uniek biertje maakt. 

Bijzondere wetenswaardigheden over de brouwerij

In het jaar 1836 begonnen de monniken in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle met het brouwen van bier. In de eerste jaren deden ze dat alleen voor zichzelf, maar in 1856 begon men ook met verkopen. In de loop van de decennia is de brouwerij meerdere keren vergroot en vernieuwd. 

Ondanks de nodige moderniseringen zijn de basisnormen van Westmalle altijd hetzelfde gebleven. De belangrijkste traditie is misschien wel dat het leveren van de beste kwaliteit altijd voor optimaal financieel gewin is gegaan. Essentieel is ook dat men altijd van de beste en zuiverste bestanddelen gebruikmaakt om bier van te maken. Het gaat hierbij om eigen water, suiker, zelfgekweekte gist, echte hopbellen en zuiver gerstemout. Met deze basisingrediënten produceert Westmalle drie bieren: de Westmalle Dubbel, de Westmalle Tripel en de Westmalle Extra.

De eerste tripel met die naam

Sinds 1934 produceert Westmalle tripelbier. In 1956 kwam men op het idee om dit bier ook daadwerkelijk zo te noemen. Hiermee was het een trendsetter, want Westmalle Tripel was het eerste tripelbiertje dat die naam droeg. Sindsdien hebben talrijke andere bekende brouwerijen dit voorbeeld gevolgd. Bij Westmalle verwijst de naam tripel naar de vermeerdering (verdrievoudiging) van de ingrediënten van het originele trappistenbier.

Westmalle Tripel bevat 9,5 procent alcohol. Hiermee is het ook voor een tripelbier een vrij zware variant. De kleur neigt sterk naar helder goud. Verder is de smaak van deze tripel interessant en veelzijdig. Er zijn verschillende fruittinten in te ontdekken, waarbij de meest oplettende drinker tonen van banaan kan ontdekken. Verder beschikt dit bier over een bescheiden bitterheid. Liefhebbers van sterke en niet te bittere bieren hebben aan Westmalle Tripel dan ook een goede.

Bewaartips

Als je optimaal wilt genieten van de unieke smaak van Westmalle Tripel, dan is het cruciaal dat je het bier vanaf het moment dat je het in huis hebt zo goed mogelijk behandelt. Sowieso is het goed dat je je flesjes rechtop bewaart. Het liefst laat je een fles minstens een week rechtop staan voordat je de fles opent en de inhoud opdrinkt. De gist zakt zo rustig naar de bodem. Het resultaat in je glas zal dan prachtig helder ogend bier zijn.

Daarnaast is het aan te raden je bier te bewaren op een temperatuur van tussen de 8 en de 14 graden Celsius. Een lagere temperatuur, zoals je die in een koelkast hebt, veroorzaakt namelijk een zekere troebelheid in het bier. Onthoud hierbij ook dat de ideale drinktemperatuur van tripels tussen de 6 en de 10 graden ligt.


Zo schenk je Westmalle Tripel uit

Het uitschenken heeft ook invloed op hoe je de smaak van Westmalle Tripel ervaart. Zo houd je het best het speciale Westmalle glas schuin tijdens het schenken. Doe dit langzaam en in één beweging. Aan het einde houd je het glas steeds rechter. Probeer een laagje van ongeveer een centimeter in het flesjes over te houden. 

Recente blog artikelen

element 08