Het eerste dubbelbier dat ooit werd gemaakt is de Westmalle Dubbel. In 1856 maakten de Trappisten van Westmalle dit bier voor het eerst. Westmalle Dubbel is een speciaalbier met een volle smaak, fruitige geuren en zeven procent alcohol. Je vindt dit bier in flessen van 33 en 75 centiliter en ook in vaten van 30 en 50 liter.
Westmalle: bierspecialist sinds 1836
De monniken in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle (in het gelijknamige dorpje, vlak bij Antwerpen) begonnen in 1836 met het brouwen van hun eigen bier. In eerste instantie deed men dat om in hun eigen behoeften te voorzien. Vanaf 1856 begon men echter ook met het verkopen van bier. In datzelfde jaar kwamen de monniken dus met hun zwaardere dubbelbier op de proppen.
In de jaren erna heeft de brouwerij diverse moderniseringen ondergaan. Het leveren van de best mogelijke kwaliteit staat evenwel nog steeds centraal. Dit is zelfs nog belangijker dan het bereiken van een zo groot mogelijke winst. Een andere traditie waarvan niet wordt afgeweken is dat Westmalle altijd zuivere en onbewerkte ingrediënten gebruikt. Denk hierbij aan zelfgekweekte gist, eigen water, suiker, hopbellen en pure gerstemout. Naast Westmalle Dubbel worden hiermee Westmalle Tripel en Westmalle Extra gemaakt.
Zo bewaar je je Westmalle flesjes het best
Heb je een aantal Westmalle flessen van 33 of 75 centiliter in huis gehaald? Dan is het belangrijk dat je deze vanaf het moment dat ze in huis zijn rechtop worden bewaard. Op de manier zakken de gistrestanten rustig naar de bodem van de fles. Het resultaat hiervan is weer dat je later kunt profiteren van volkomen helder bier. Overigens is het dan wel nodig dat je de fles minstens een week rechtop hebt laten staan.
Om de smaak zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het verder raadzaam het bier koel te bewaren. Een constante temperatuur van tussen de acht en de veertien graden Celsius is hierbij het best. Je Westmalle Dubbel standaard in de koelkast bewaren is dus niet de beste optie. Bij dergelijk lage temperaturen vertroebelt het bier namelijk. Dat komt de smaak en de beleving natuurlijk niet ten goede. Drink je bier tenslotte op een temperatuur van zes tot tien graden.
Schenk het netjes uit in een Westmalle glas
De drinkervaring wordt ook beïnvloed door de manier waarop het bier uit de fles in het glas is geschonken. Het spreekt voor zich dat je hier een Westmalle glas voor gebruikt. Tijdens het schenken houd je het glas schuin met een hoek van 45 graden. Schenk het bier langzaam langs de rand in en houd steeds hetzelfde tempo aan. In de laatste fase houd je het glas steeds meer rechtop.
Het zou ideaal zijn als je een klein laagje bier in het flesje overhoudt. Hier zitten de al eerder genoemde gistresten in. Eventueel kun je dit laagje in een aparte teug wegdrinken. Want of je dit gist nu lekker vindt of niet, er zitten een hoop nuttige B-vitaminen in.
Wat moet je weten over de smaak?
Westmalle Dubbel heeft een volle smaak met verschillende fruitachtige tinten. Aangezien nagisting op de fles plaatsvindt is de koolzuursensatie overtuigend. De afdronk is tenslotte droog en langdurig, waardoor je nog lang kunt nagenieten na het drinken van je Westmalle Dubbel.