Tripel Karmeliet is een Belgisch tripel bier dat wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. Het heeft een rijke en complexe smaak en een alcoholgehalte van 8,4 procent. In de relatief korte tijd dat dit speciaalbier bestaat is het in diverse landen al zeer populair geworden.
Tripel Karmeliet door de jaren heen
In 1996 werd Tripel Karmeliet op de markt gebracht. Het wordt gebrouwen in Brouwerij Bosteels in het Belgische Buggenhout. Dit is een brouwerij die van wanten weet, want het is al sinds het jaar 1791 succesvol. Andere bekende bieren die van deze brouwerij afkomstig zijn, zijn Deus en Pauwel Kwak.
Tripel Karmeliet bleek al snel een enorm succes te zijn. Al meerdere jaren is het voorgekomen dat de brouwerij niet kon voldoen aan de enorme vraag naar dit bijzondere tripel biertje. En ook al bestaat dit bier nog maar relatief kort, toch is het momenteel het meest gevraagde bier van Brouwerij Bosteels. De productie wordt dankzij investeringen nog steeds elk jaar verhoogd. Sinds 2016 hoort deze brouwerij overigens bij het machtige concern AB InBev. Hierdoor krijgt Tripel Karmeliet nog meer bekendheid dan voorheen.
Waarom het woord ‘Karmeliet’ in de naam?
Dat voor de naam Tripel Karmeliet voor dit bier is gekozen hangt samen met het feit dat dit een bier is dat uit drie granen bestaat. Bekend is namelijk dat de Karmelieten van Dendermonde in de zeventiende eeuw ook al een drie-granen bier maakten. Het leek de brouwerij dus toepasselijk om dit in de naam te verwerken. Verder verwijst het woord ‘Tripel’ natuurlijk naar het feit dat het hier om een tripel bier gaat.
Hoe smaakt Tripel Karmeliet?
Als je bij het brouwen van bier gebruik maakt van drie verschillende soorten granen, dan is er sprake van een ingewikkeld brouwproces. Verder wordt er een speciale soort hop uit het Oostenrijkse Steiermark gebruikt. De complexiteit van het brouwproces proef je dan ook terug in de smaak van het bier. Eerst doet Tripel Karmeliet wat zoetig aan. Kruidige en fruitige smaken doen dan hun intrede, waarna de afdronk enigszins bitter is. De romige schuimkraag maakt het plaatje helemaal compleet.
Belangrijk om te onthouden is trouwens dat je Tripel Karmeliet beter niet te koud kunt drinken. Bij een te lage temperatuur bereik je de unieke smaaksensatie namelijk niet. Het best is om dit bier te drinken bij een temperatuur van zes tot negen graden Celsius.
De legende van de horizontale bierlijn
Tripel Karmeliet wordt geserveerd in een opvallend stijlvol bierglas. Het glas met z’n kenmerkende Franse lelie is ontworpen door de brouwerij zelf. Als je dit glas leeg drinkt terwijl je het embleem naar jou toe richt, dan kan er een horizontale lijn van bier- en schuimresten ontstaan aan de binnenkant van het (lege) glas. Is er bij jou inderdaad sprake van zo’n lijn? Dan zegt de legende dat je gerust nog een Tripel Karmeliet mag drinken!
Benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees hier verder.