Wat is Rochefort 10 bier?

Rochefort 10 is een speciaalbier van het merk Rochefort. Het wordt door Brouwerij Rochefort gebrouwen. Deze brouwerij is gevestigd in Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in het plaatsje Rochefort in België. Hiermee mag Rochefort 10 officieel een trappistenbier genoemd worden. En ja, dat is bijzonder, zo zal ook blijken uit de volgende alinea. In dit artikel gaan we ook in op wat de abdij van Rochefort zo speciaal maakt. Natuurlijk delen we tenslotte ook nog informatie over de smaak van het populaire speciaalbier Rochefort 10.

Wanneer mag je bier trappistenbier noemen?

Veel mensen denken dat trappistenbier een bepaald soort bier is. Dat is niet juist. De naam trappistenbier zegt alleen maar iets over de herkomst van het bier. Wanneer je een biertje officieel een trappistenbier mag noemen? Dat mag als het voldoet aan de volgende drie kenmerken:

  • Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van een abdij.
  • Het bier moet worden geproduceerd door of onder leiding van de abdijbewoners.
  • De financiële opbrengsten van het bier moeten bestemd zijn om in het eigen onderhoud te voorzien. Eventuele restanten moeten aan goede doelen worden geschonken.

Verspreid over de hele wereld zijn er slechts elf trappistenbrouwerijen. Dat geeft dus wel aan hoe bijzonder Rochefort is. Van die elf brouwerijen zijn er twee in Nederland gevestigd en in totaal vijf in België, waaronder dus die in Rochefort.

Bijzondere feiten over de abdij van Rochefort

De trappisten die in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort leven, heten voluit de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Dit zijn mensen die erom bekend staan zich af te zonderen. De abdijgebouwen en de brouwerij zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor gasten. 

Een ander opvallend aspect aan deze abdij is dat de monniken die er wonen wars zijn van moderne ontwikkelingen. Aan reclame maken voor hun bier doen ze bijvoorbeeld niet of nauwelijks. Bovendien hebben ze pas sinds 2006 een website. Deze website is ook nu nog altijd niet al te professioneel. En als er al bierverkoop plaatsvindt aan de deuren van de abdij, dan is dat alleen in weekenden. 

Ondanks de teruggetrokken houding van de monniken en de onwil om promotie te maken is het bier van Rochefort onder een breed publiek bekend geworden. Dit is dus louter te danken aan de bijzonder goede kwaliteit die deze bieren hebben. momenteel worden er vier verschillende Rochefort-bieren gebrouwen. Het gaat om Rochefort 6, Rochefort 8, Rochefort 10 en Rochefort Triple Extra. Om de flessen duidelijk van elkaar te kunnen onderscheiden zijn alle vier voorzien van een andere kleur kroonkurk. Rochefort 10 heeft een blauw exemplaar.

Wat kunnen we zeggen over de smaak van Rochefort 10?

De aroma’s van Rochefort 10-bier doen ten eerste moutig en fruitig aan. Bij het drinken zijn het zoete en bittere toetsen die om voorrang strijden. Het stevige alcoholgehalte van 11,3 procent doet zich dan ook duidelijk gelden. Het heeft vervolgens een langdurige en warme afdronk. Dit maakt Rochefort 10 tot een ideaal speciaalbier voor bij diverse vleesgerechten. Ook bij het nagerecht past dit bier zeer goed.

Recente blog artikelen

element 08