Wat is Pauwel Kwak bier?

Pauwel Kwak is speciaalbier dat in de Belgische Brouwerij Bosteels in Buggenhout wordt geproduceerd. Dit biermerk bestaat sinds het jaar 1980. Het is bij het grote publiek vooral bekend geworden om het speciale koetsiersglas waarin het geserveerd wordt. Je leest in de volgende alinea’s diverse aardige wetenswaardigheden over dit bierglas. De smaak van het bier dat uit dit glas gedronken wordt komt natuurlijk ook aan de orde.

Het bijzondere verhaal achter het koetsiersglas van Pauwel Kwak

Een paar eeuwen geleden was de bierbrouwer Pauwel Kwak de uitbater van een koetsiersherberg in het Belgische Dendermonde. De koetsiers mochten echter hun koets nooit verlaten. Dat bracht Kwak op een idee. Hij bedacht een glas met een bolvormige onderkant dat in een houten houder moest blijven ‘hangen’. De houder kon dan mooi aan de koets bevestigd worden. Dit verzinsel liet hij vervolgens in de praktijk brengen. Zo hadden de koetsiers die in de koets moesten blijven tenminste ook iets te drinken. Al rijdend kon de drank bovendien veilig meegenomen worden.

Later werd een glas met een dergelijke vorm algemeen erkend als een koetsiersglas. Brouwerij Bosteels besloot dus rond 1980 een speciaalbier te introduceren dat vernoemd is naar Pauwel Kwak. Het bier wordt altijd geschonken in een glas dat het originele koetsiersglas zo goed mogelijk nabootst. Om dit bier te vermarkten wordt het verhaal over het ontstaan van dit glas maar wat graag onder de aandacht gebracht. Brouwerij Bosteels deinst er bovendien niet voor terug om te proberen de enige te blijven die een biermerk in een dergelijk glas aanbiedt.

Drink op een bedachtzame manier

Een koetsiersglas zoals dat van Pauwel Kwak is niet alleen handig om veilig je bier in te vervoeren als je met een koets reist. Tegelijkertijd is dit namelijk een glas die de drinker dwingt om voorzichtig te drinken. Wanneer je namelijk halverwege je glas bent en je het glas aan de mond zet, kan er lucht in de bolvormige onderkant van het glas komen. Bij de kleinste beweging kan de hele resterende inhoud van het glas zomaar over de drinker heen vallen. 

Ondanks dat bijna alle Kwak-drinkers hiervan op de hoogte zijn wordt er bij het drinken toch nog regelmatig geknoeid. Vooral als je al een paar volle glazen achter de kiezen hebt wordt de kans op een knoeipartij natuurlijk groot. Ondanks dat dat zonde is van het bier heeft dat hilarische taferelen tot gevolg. 

Een krachtig maar zacht smakend speciaalbier

Met 8,4 procent aan alcohol is Pauwel Kwak een vrij stevig bier. Toch is dit speciaalbier voor veel mensen een vrij toegankelijk biertje. Dit komt door de lekkere fruitigheid en de toetsen die doen denken aan hout. Al bij al heeft het bier een relatief zachte smaak. De afdronk is tenslotte ietwat aan de bittere kant. Pauwel Kwak smaakt uitstekend bij verschillende soorten kaas, vooral die met een uitgesproken smaak. Daarnaast is dit bij uitstek een goed aperitiefbier.

Recente blog artikelen

element 08