Wat is Leffe Dubbel voor bier?

Leffe Dubbel is een authentiek abdijbier met volle smaak. De kleur van dit bier is diepbruin. Daarom wordt dit bier officieel Leffe Bruin genoemd. Toch kun je dit door de manier van produceren en het alcoholpercentage (6,5 procent) gerust een dubbelbiertje noemen. Verderop in dit artikel lees je alles over de smaak van Leffe Bruin, ook hoe je die smaak het best tot z’n recht laat komen. Eerst lees je echter wat meer over de lange, roerige geschiedenis die Leffe al doorgemaakt heeft.

De roerige geschiedenis van Leffe 

Het begon voor Leffe dus allemaal in de abdij van Leffe (voluit Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe), vlak bij de stad Dinant. In 1240 besloten de monniken binnen de muren van de abdij bier te gaan brouwen. In eerste instantie deed men dit ook omdat gedacht werd dat door het regelmatig drinken van bier de kans op epidemieën onder de lokale bevolking kleiner werd. Dit mede doordat het water waar uiteindelijk bier van wordt gemaakt in het proces eerst gekookt wordt.  

In de loop van de eeuwen veranderde de brouwerij diverse keren van eigenaar. In 1796 moesten de brouwactiviteiten door Franse inmenging zelfs worden gestaakt. In 1809 leek er vervolgens een definitief einde te zijn gekomen aan het brouwen van Leffe-bieren. Echter, in 1952 werd besloten om Leffe weer nieuw leven in te blazen. Het brouwen werd vanaf toen weer opgestart, en wel door Brouwerij Lootvoet uit Overijse. 

Nu worden de smakelijke Leffe-biertjes door de brouwerij van het bekende Stella Artois gebrouwen. Dit gebeurt onder de vleugels van het machtige Inbev-concern. Onder de leiding van Inbev is Leffe uitgegroeid tot een internationaal bekend biermerk. Het belangrijkste exportland voor Leffe is Frankrijk, uitgerekend het land dat in 1796 verantwoordelijk was voor de (tijdelijke) teloorgang van dit merk. Ondanks de internationalisering bezit de abdij van Leffe nog wel steeds de intellectuele eigendomsrechten.

Hoe smaakt Leffe Dubbel?

Leffe Bruin wordt door bierliefhebbers geroemd om zijn uitstekende balans tussen bitter en zoet. In dit bier zijn zelfs smaken te ontdekken die doen denken aan chocolade en koffie. De meest dominant aanwezige smaak is echter die van karamel. Als het bier goed is ingeschonken geeft het ook een prachtige, romige schuimkraag. Dit schuim geeft het bier in aanzicht en qua smaak nog meer cachet.

Zo laat je je Leffe Dubbel het best smaken

Een Leffe Dubbel laat zich fantastisch smaken tijdens een goed gesprek met familie of vrienden. Natuurlijk kan dit zowel in een café als in huiselijke kringen. Je kunt Leffe Bruin echter ook alleen drinken, bijvoorbeeld onder het genot van een goed boek of een knisperend haardvuur.

Als je de smaak van dit populaire speciaalbier van Leffe het best tot z’n recht wilt laten komen, neem er dan bijvoorbeeld eens wat kruidige of zoete etenswaren bij. Een stukje goed gekruide kaas kan altijd. De ideale serveertemperatuur ligt op zo’n vijf à zes graden Celcius. Idealiter schenk je een flesje in een kelkglas uit, natuurlijk het liefst die van Leffe zelf.

Recente blog artikelen

element 08

Köstliche lauchgerichte und praktische tipps zur lagerung

Heerlijke herfstgerechten met lokale appels en oma’s recepten

Innovatief bakken: gezonde alternatieven en duurzame tips