Wat is Leffe Blond voor bier?

Leffe Blond is het blonde speciaalbier van het Belgische biermerk Leffe. Dit bier kent een alcoholpercentage van 6,6. Als je van bier met een vrij zachte smaak houdt, dan heb je aan Leffe Blond een hele goede. Toch kunnen ook fijnproevers uitstekend aan de slag met Leffe Blond, want er zijn talrijke verfijnde smaaktinten in dit bier te ontdekken.

1952: cruciaal jaar voor het biermerk Leffe

Het had weinig gescheeld of Leffe Blond zou nooit bestaan hebben. Uiteraard kan dit dan ook gezegd worden van alle andere bieren van dit inmiddels internationaal bekende merk. Immers was het door de invloed. In 1240 waren de monniken in de abdij van Leffe begonnen met het brouwen van bier, maar door de opkomst van de Franse Republiek moesten de brouwactiviteiten in 1809 jammer genoeg gestaakt worden.

In 1952 vond er echter een ontmoeting plaats tussen een afgevaardigde van de abdij en de bierbrouwer Albert Lootvoet. Deze ontmoeting bleek cruciaal, want er werd besloten zowel de abdij als het Leffe-bier nieuw leven in te blazen. De brouwerij van Lootvoet ging in eerste instantie de productie op zich nemen. En niet zonder succes, mogen we wel zeggen. Tegenwoordig is Leffe een merk dat in vele landen wereldwijd bekend is. Het behoort nu tot de machtige brouwerijketen AB InBev, al heeft de Leffense abdij wel nog steeds de intellectuele eigendomsrechten in handen.

Fraai ogend en met een volle smaak

Dan weer terug naar het bier dat in dit artikel centraal staat, Leffe Blond dus. Al wanneer je dit biertje geserveerd krijgt maakt het een overtuigende indruk. Het gerstenat heeft namelijk een diepe blonde kleur. Hier gaat zelfs een lichtweerkaatsend effect van uit! 

Bij het drinken zal je enthousiasme er vervolgens zeker niet minder om worden. Je kunt het fruitige Leffe Blond namelijk eigenlijk simpelweg niet vies vinden. Daarvoor is de smaak veel te subtiel. Tegelijkertijd zorgen de tinten van onder meer kruidnagel en vanille voor een volle smaak. Het mespuntje bitterheid maakt het tenslotte helemaal af.

Zo geniet je ten volle van je Leffe Blond

Als je met volle teugen wilt genieten van Leffe Blond, dan drink je dit bier ten eerste natuurlijk uit een origineel glas van Leffe. Als je het bier zelf vanuit de fles in het glas schenkt, houd er dan rekening mee dat je dit in één langzame maar constante beweging doet. Houd het glas eerst schuin en breng het pas aan het einde van het schenken rechtop. Op die manier blijven de aroma’s en smaaktoetsen het best behouden.

Volgens bierkenners is de Leffe Blond ideaal als aperitief. Bij rood vlees laat dit bier zich ook uitstekend smaken, net als bij gerechten met een zoetzure smaak. Verder gaat Leffe Blond bij uitstek samen met kaas. Vooral kazen met een witschimmelkorst komen dan in aanmerking. Denk hierbij aan brie en camembert. Let er ook op dat je de blonde variant van Leffe het best drinkt op koelkasttemperatuur. Schenk de fles dus uit zodra de inhoud zo’n vijf tot zes graden Celsius heeft.

Recente blog artikelen

element 08