Wat is Leffe 0.0 voor bier?

Wanneer we het over Leffe 0.0 hebben, dan kunnen hier twee bieren mee bedoeld worden. Het Belgische biermerk Leffe biedt namelijk al zowel de Leffe Blond 0.0 als de Leffe Bruin 0.0. Laatstgenoemde werd in 2020 aan het assortiment toegevoegd. Opvallend is dat deze beide geheel alcoholvrije bieren qua smaak enorm sterk lijken op de authentieke versies. Door een slimme destillatietechniek wordt namelijk de alcohol laat in het brouwproces uit het bier gedestilleerd. De smaak van het bier wordt daardoor niet of nauwelijks aangetast. 

Op deze manier komt bij AB InBev alcoholvrij bier tot stand

Er zijn verschillende manieren waarop alcoholvrij bier tot stand kan komen. Bij het beroemde brouwerijconcern AB InBev, waar ook Leffe onder valt, kiezen ze voor een unieke techniek om bier van zijn alcohol te ontdoen. Volgens de methode van InBev doorloopt het bier eerst gewoon zijn hele brouwproces. Via een speciaal hiervoor ontwikkeld fermentatieproces wordt de alcohol er pas aan het eind van het proces uit verwijderd.

Leuk feitje is trouwens dat InBev deze restalcohol niet zomaar weggooit. Zo wordt een deel van het uit het bier verwijderde alcohol later gebruikt om schoonmaakmiddelen van te maken. Bovendien levert InBev alcohol om als biobrandstof voor voertuigen in te zetten. En tijdens de coronapandemie leverde InBev alcohol voor in flesjes desinfecterende handgel die in deze periode zo veel gebruikt werden. Kortom, InBev doet er veel aan om zo min mogelijk grondstoffen te verspillen.

Leffe Blond 0.0

De Leffe Blond 0.0 is het eerste alcoholvrije biertje waar Leffe mee kwam. In 2018 werd dit bier gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om de alcoholvrije versie van de Leffe Blond. Dit betekent dat je de fruitige smaken en de licht bittere ondertoon ook in de Leffe Blond 0.0 terug zult vinden. De meest oplettende drinkers vinden er bovendien misschien tinten van vanille en kruidnagel in terug. Verder is hetzelfde gist gebruikt als bij andere bieren van Leffe. 

Het alcoholpercentage van dit bier is daadwerkelijk nul procent. Dit terwijl Belgische producenten tot 0,5 procent alcohol mogen toevoegen in bieren die alcoholvrij worden genoemd. Een Leffe Blond 0.0 kun je dus echt op elk moment van de dag drinken, zonder rekening te moeten houden met eventuele consequenties.

Leffe Bruin 0.0

De Leffe Bruin 0.0 is ook al een alcoholvrij biertje dat sterk lijkt op de alcoholhoudende evenknie. Dit is dus een scherp maar ook romig smakend biertje. Deze romigheid is mede te danken aan de fijne en smakelijke schuimkraag. Als er één smaak is die duidelijk naar voren komt in Leffe Bruin 0.0, dan is het wel die van karamel. Erg bitter is dit diepbruin gekleurd biertje verder niet. Je drinkt dit bruine alcoholloze biertje trouwens het best als het een temperatuur heeft van vijf tot zes graden Celsius.

Recente blog artikelen

element 08