Wat is La Trappe Tripel voor bier?

La Trappe Tripel is een tripelbiertje van Nederlandse makelij. Het wordt gebrouwen in de Abdij Koningshoeven, vlak bij Tilburg. Deze tripel is ideaal voor mensen die houden van fruitige smaken en die niet terugdeinzen voor sterk bier. La Trappe Tripel bevat namelijk acht procent alcohol. Je kunt dit bier kopen in flessen van 33 en 75 centiliter. Ook zijn er vaten in omloop.

Waarmee onderscheidt de brouwerij van deze abdij zich?

In 1884 besloot de Abdij Koningshoeven (voluit: Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven) om eigen bier te gaan brouwen. Momenteel produceert de brouwerij negen verschillende bieren. Deze hebben allemaal een eigen karakter, maar overeenkomsten hebben ze ook. Ze worden namelijk stuk voor stuk samengesteld met natuurlijke ingrediënten. Zo wordt er bijvoorbeeld water, gist, hop en gerst uit eigen bron gebruikt. Alle bieren van La Trappe zijn bovendien bovengistend. Vlak voor de flessen worden afgesloten, wordt hier nog wat gist en suiker in gedaan. Zo gist het bier nog een tijdje na, waardoor de geur en de smaak nog wat verder rijpen.

De precieze recepturen van de brouwerij zijn overigens altijd geheim gebleven. De abdij geeft daarentegen wel prijs onder welke omstandigheden het brouwen plaatsvindt. Dit gebeurt namelijk geheel in stijl van (de regels van) de monniken. Er wordt dus niet alleen met geduld en met passie gekookt en gebrouwen, maar ook in stilte. Men zegt zelfs dat je deze stilte later terug proeft in het bier.

Wat je moet weten over de geur en smaak van La Trappe Tripel

Wanneer je een fles La Trappe Tripel opent en de inhoud in een glas uitschenkt, dan komen de fijne geuren je al snel tegemoet. Het fruitige zal bij deze aroma’s het meest overheersen. Wie goed oplet kan hierin geuren van abrikoos en perzik ontdekken. De geur doet daarnaast wat bloemachtig aan.

La Trappe Tripel heeft verder een ronduit rijke smaak. Zoete smaaktonen zijn hierin het meest dominant aanwezig. Bittere ondertonen zijn vooral bij de afdronk waar te nemen. Qua kleur zit dit bier tussen blond en goud in. De diepe witte schuimkraag maakt het plaatje tenslotte helemaal compleet.

Bij welke etenswaren past een La Trappe Tripel bij uitstek?

Als je een La Trappe Tripel zo goed mogelijk tot z’n recht wilt laten komen, dan zou je dit bier kunnen opdienen bij bepaalde, specifieke etenswaren. Zoals zo veel bieren gaat ook deze Nederlandse tripel uitstekend samen met kaas. Dit kunnen kazen zijn met een volle smaak. Denk maar aan witschimmelkazen zoals brie en camembert. Een blauwschimmelkaas kun je er voor de afwisseling ook bij doen.


Verder smaakt La Trappe Tripel heerlijk bij cakes en taarten met uitgesproken fruitige of kruidige smaken. Dit bier contrasteert tenslotte zeer goed met sterk gekruide (maar niet te pikante) gerechten uit de Indiase keuken.

Recente blog artikelen

element 08