Wat is La Trappe Quadrupel voor bier?

Wie zin heeft in bier met een volle smaak en een fors alcoholpercentage (10 procent), die maakt met La Trappe Quadrupel een hele goede keuze. Sowieso werken de amberachtige kleur van het bier samen met de crèmige schuimkraag al erg uitnodigend. 

Bijzonder is dat de Abdij Koningshoeven zelf de naam quadrupel heeft bedacht voor het zwaarste bier van hun brouwerij. Sinds 2010 is de La Trappe Quadrupel Oak Aged trouwens het zwaarste bier van La Trappe. Over dit bier lees je aan het einde van dit artikel meer informatie.

Informatie over de abdij die de naam quadrupel uitvond

Een klein stukje ten zuidoosten van Tilburg ligt de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Meestal wordt deze abdij simpelweg Abdij Koningshoeven genoemd. Sinds 1884 wordt er binnen de muren van de abdij bier gebrouwen. Dit bier kreeg de naam La Trappe. In de loop der jaren werden er steeds meer bieren aan het assortiment toegevoegd. Inmiddels zijn er negen varianten van La Trappe bieren.

Wat alle bieren van La Trappe gemeen hebben is dat ze allemaal worden samengesteld met natuurlijke bestanddelen. Hop, gerst, water en gist worden uit eigen bron gebruikt. Bij La Trappe bieren vindt verder nagisting plaats in de fles. Zo wordt het bier in elke afzonderlijke fles nog verder gerijpt. De smaken en aroma’s ontwikkelen zich dus nog een tijdje door nadat de fles allang de brouwerij heeft verlaten.

Voor de brouwerij in de Abdij Koningshoeven zijn zaken als passie en vakmanschap natuurlijk essentieel bij het bier brouwen. Verder vinden ze het belangrijk dat er in stilte wordt gebrouwen – geheel in de stijl van de monniken. Men zegt dat je deze stilte en rust zelfs terug proeft in het bier. Wat dit betreft zeggen wij: proef en oordeel zelf.

De intense smaaksensatie van La Trappe Quadrupel

Het zware quadrupelbier van La Trappe geeft tijdens het inschenken in het glas al kruidige én zoetige aroma’s af. Dat belooft dus al veel goeds, en inderdaad: ook tijdens het drinken zul je verrast worden door de veelzijdige smaken die La Trappe Quadrupel biedt. Smaken van mout, dadels en karamel maken onderdeel uit van de intense smaaksensatie. De afdronk is iets aan de bittere kant.

Mede door het hoge alcoholgehalte gaat er ook een verwarmend effect uit voor dit bier. Heerlijk dus voor op koude winterse dagen!

La Trappe Quadrupel Oak Aged

In 2009 besloot de bierbrouwerij in Abdij Koningshoeven een oude traditie weer in gebruik te nemen. In dit geval gaat het om het laten rijpen van bier op vaten van eikenhout. Er werd voor gekozen dit met La Trappe Quadrupel te gaan doen. 

Het resultaat hiervan is telkens een uniek bier met bijzondere houtaroma’s. Dit unieke kun je hierbij gerust letterlijk nemen. Dit bier wordt namelijk in verschillende soorten vaten gerijpt. Verder gist het bier naderhand nog na in de fles. De smaak van je La Trappe Quadrupel Oak Aged hangt dus af van het soort vat waarin het heeft gelegen én van hoelang je het bier zelf in de fles hebt bewaard.

Recente blog artikelen

element 08