Wat is La Trappe Dubbel voor bier?

La Trappe Dubbel is een dubbelbier dat gemaakt wordt door de brouwerij van Abdij Koningshoeven. Deze trappistenabdij ligt in Berkel-Enschot, vlak bij Tilburg. Het belangrijkste wat je moet weten over La Trappe Dubbel is dat de smaak ietwat zoet is en dat het alcoholpercentage zeven procent bedraagt. Wat je verder moet weten over dit smakelijke dubbelbier lees je verderop in dit artikel. Eerst gaan we nog even wat dieper in op deze bijzondere Nederlandse abdij.

Proef het vakmanschap én de stilte

De Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven (meestal gewoon Koningshoeven of Abdij Koningshoeven genoemd) bestaat sinds 1881. Drie jaar later besloot men in de eigen abdij bier te gaan brouwen. Tegenwoordig produceren ze er negen verschillende bieren, allemaal met hun eigen smaak en karakter. 

De negen bieren van La Trappe hebben echter ook dingen gemeen. Zo worden ze allemaal met louter natuurlijke ingrediënten tot stand gebracht. Het gaat hierbij dan om hop, gist, water en gerst. De bieren van La Trappe zijn verder stuk voor stuk bovengistende bieren. Het bier wordt ook altijd nog nagegist in de fles. Zo rijpen de bieren in de fles nog verder na. Dit heeft een positief effect op hoe jij straks de geur en de smaak beleeft.

De brouwerij in de Abdij Koningshoeven werkt volgens geheime recepten. Wel is men open over de manier waarop het bier gebrouwen wordt. Hierin komt duidelijk naar voren dat dit in de levensstijl van de monniken gebeurt. Er wordt dus in stilte gebrouwen, al komt er natuurlijk ook vakmanschap bij kijken. Zowel de vakmanschap als de stilte proef je later terug in het bier, zo is de overtuiging van de abdij.

Geur, kleur en smaak

La Trappe Dubbel is uitgesproken donker van kleur. De gebroken witte schuimkraag steekt hier werkelijk prachtig (en uitnodigend) bij af. Tijdens en na het inschenken vanuit een fles in een glas komen fruitige aroma’s vrij. Je zou hier zelfs iets van vanille, chocolade en karamel in kunnen herkennen. 

Vooral dit karamel proef je daarna ook daadwerkelijk terug als je van je La Trappe Dubbel drinkt. Ook andere zoete tonen zijn dan waar te nemen. Denk hierbij aan de smaak van honing, dadels en gedroogd fruit. Tenslotte is de afdronk tegelijk een tikkeltje bitter en ook zoetig.

Foodpairing adviezen en kooktips met La Trappe Dubbel

Een La Trappe Dubbel laat zich heerlijk smaken bij vooral stoofgerechten en maaltijden waarbij gegrild vlees de hoofdrol vervult. Ook gaat dit zoetige dubbelbier goed samen met enkele nagerechten.

Verder is het goed om te weten dat je dit bier van La Trappe ook uitstekend als ingrediënt kunt gebruiken voor een gerecht. Vooral stoofgerechten komen hiervoor in aanmerking. Zo kun je met La Trappe Dubbel bijvoorbeeld een heerlijk gestoofd uiengerecht maken. Ook een uiensoep waarin dit dubbelbier een grote rol speelt zal ongetwijfeld goed smaken.

Recente blog artikelen

element 08