Wat is La Trappe Blond voor bier?

La Trappe Blond is een blond trappistenbier van de brouwerij van Abdij Koningshoeven. Dit is een biertje met milde zoete en bittere smaken. Er zit 6,5 procent alcohol in dit populaire en toegankelijke biertje. In de volgende alinea lees je meer over de abdij waar dit bier wordt gebrouwen. Natuurlijk gaan we daarna ook dieper in op de kwaliteiten van dit bier én op welke manieren deze zo goed mogelijk tot wasdom komen.

Leuke wetenswaardigheden over Brouwerij de Koningshoeven

In het dorp Berkel-Enschot, onder de rook van Tilburg, ligt de abdij waar het allemaal om draait. De volledige naam van de abdij luidt Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Meestal wordt er echt gewoon gesproken van Abdij Koningshoeven. In deze abdij zit Brouwerij de Koningshoeven. Deze brouwerij is sinds 1884 in werking. Toen werd ook besloten dat de bieren van deze brouwerij La Trappe gingen heten. Op dit moment zijn er negen La Trappe-variaties.

De brouwerij maakt louter gebruik van natuurlijke ingrediënten. Deze worden bovendien bij voorkeur in eigen beheer geteeld. Zo worden de ingrediënten hop, gist, water en gerst uit eigen bron gebruikt. Een ander aspect waarmee Abdij Koningshoeven zich onderscheidt is dat er altijd nog nagisting op fles plaatsvindt. Op die manier ontwikkelen de aroma’s, de smaak en het koolzuur zich in de fles nog een tijdje verder.

Bij het brouwen van bier komt altijd het nodige vakmanschap kijken. In het geval van de La Trappe-bieren is dat natuurlijk niet anders. Evenwel vinden de monniken het belangrijk dat het brouwen altijd in de abdijstijl gebeurt. Met veel respect, geduld en stilte dus. Volgens de abdij zelf proef je die elementen later ook daadwerkelijk terug in het bier.

Fris, fruitig en toegankelijk

Zoals gezegd is La Trappe Blond een behoorlijk toegankelijk biertje. Liefhebbers van bijna alle mogelijke biersmaken kunnen met dit blonde biertje dus goed uit de voeten. En laten we eerlijk zijn: dit goudgele bier met zijn witte schuimkraag maakt in het glas al een eerste indruk die iedereen zal bevallen. De geur vlak na het inschenken mag er ook zijn. Zowel frisse als fruitige en zoete aroma’s komen je dan namelijk tegemoet.

De smaak van het bier zelf zal vervolgens ook zeker niet tegenvallen. Zoete en bittere tonen zijn allebei aanwezig, maar geen enkele smaak is te overheersend. Dit geldt later ook voor de afdronk. Deze is meestal overwegend zoetig, aangevuld met een milde bitterheid.

Serveeradviezen en tips voor in de keuken

La Trappe Blond is niet alleen een toegankelijk, maar ook een flexibel inzetbaar speciaalbier. Dit laatste blijkt ook wel uit het feit dat dit bier met een groot aantal etenswaren en gerechten goed te combineren valt. Qua vleesgerechten past het uitstekend bij kip, zalm en zeevruchten. Ook gaat het moeiteloos samen met zoete en hartige tussendoortjes en snacks.

Verder kun je de inhoud van een fles La Trappe Blond goed inzetten als ingrediënt in de keuken. Zo kun je met behulp van dit bier heerlijke romige biersauzen maken. Ook kun je dit bier inzetten als tegenhanger van pikante ingrediënten in sauzen en marinades.

Recente blog artikelen

element 08