Wat is La Chouffe voor bier?

La Chouffe is Belgisch speciaalbier dat door de Brouwerij van Achouffe wordt geproduceerd. Wanneer men het heeft over La Chouffe, dan wordt er meestal vanuit gegaan dat men doelt op La Chouffe Blond. Dit is namelijk het meest bekende bier van deze brouwerij. Echter, er zijn momenteel in totaal zeven bieren van dit biermerk verkrijgbaar. Hieronder worden al deze zeven bieren in het kort beschreven.

La Chouffe Blonde

La Chouffe Blonde is dus het bekendste bier van Brouwerij van Achouffe. Dit was in 1982 ook het eerste bier dat door deze brouwerij werd gemaakt. Dit goudblonde bier heeft een vrij hoog alcoholgehalte van acht procent. De smaak is overwegend kruid, al komen er ook tinten van citrusvruchten en hop in voor. Dankzij de uitgebalanceerde smaak heeft La Chouffe Blonde in de loop der jaren diverse prestigieuze bierprijzen gewonnen.

Cherry Chouffe

De Cherry Chouffe is een echt kriekenbier, ook wel fruitbier genoemd. Hoe dan ook is de kersensmaak hierin natuurlijk vrij dominant aanwezig. Bijzonder is dat je in dit bier echter ook de smaak van amandel, specerijen en aardbei kunt ontdekken. Ook de Cherry Chouffe bevat acht procent alcohol.

Houblon Chouffe

De Houblon Chouffe bevat zelfs negen procent alcohol. Met deze variant komt La Chouffe tegemoet aan de opmars van de populariteit van IPA-bieren. Sterker nog, Houblon Chouffe is de eerste IPA uit België. Het combineert bittere met fruitige smaken. Om deze bitterheid te verkrijgen worden liefst drie verschillende soorten hop gebruikt.

Chouffe Soleil

Als je zin hebt in een verfrissend biertje voor op een zomerse dag, dan is de Chouffe Soleil een goede keuze. Dit lichtgekleurde bier smaakt fris met citrustonen, al zijn er ook kleine tinten merkbaar die doen denken aan vanille en peper. Voor een fris bier is het alcoholgehalte van Chouffe Soleil van zes procent trouwens relatief hoog.

McChouffe

Qua bekendheid bij het grote publiek kan het bier met de naam McChouffe zeker tippen aan de La Chouffe Blonde. McChouffe is een bruin speciaalbier van hoge gisting. Zowel in de fles als in het vat vindt hergisting plaats. Dit leidt uiteindelijk tot een zachte, fruitige smaak met een ietwat bittere afdronk. McChouffe bevat acht procent alcohol.

N’ice Chouffe

Een ideaal biertje voor in de winter is de N’ice Chouffe. Dit is net als McChouffe bruin bier, maar de smaak van de wintervariant is met curaçao en tijm nog verder verrijkt. De smaak en het alcoholgehalte van tien procent zorgen voor een warm gevoel van binnen bij de drinker. Bovendien past de N’ice Chouffe goed bij typisch winterse maaltijden.

Chouffe Bok 6666

Chouffe Bok 6666 wordt speciaal voor de Nederlandse markt gebrouwen. Het nummer 6666 slaat op de postcode van het plaatsje Wibrin, waar de Brouwerij van Achouffe staat. Het alcoholpercentage is 6,6 procent. Chouffe Bok 6666 is een seizoensbier dat je eind september in Nederland kunt kopen. Het is koperachtig gekleurd, heeft een volle smaak en biedt je een verfijnde, bittere afdronk.

Recente blog artikelen

element 08