Wat is Hoegaarden Radler 0.0 voor bier?

Hoegaarden Radler 0.0 is een alcoholvrij speciaalbier van het Belgische biermerk Hoegaarden. Een radler is doorgaans een mix van bier en frisdrank. De meeste radlers hebben rond de twee procent alcohol, maar dat geldt dus niet voor de Hoegaarden Radler 0.0. Hier zit namelijk in principe helemaal geen alcohol in. 

Andere wetenswaardigheden over dit drankje lees je onderaan op deze pagina. Eerst gaan we dieper in op een aantal bijzondere aspecten van het merk Hoegaarden. 

Wat maakt het biermerk Hoegaarden zo uniek?

Veel mensen associëren Hoegaarden meteen met de kenmerkende bierglazen die bij dit merk horen. Deze glazen zijn namelijk heel wat breder dan de meeste andere bierglazen. Ze hebben bovendien een wat geblokte vorm. In dit glas komt het originele Hoegaarden-bier wel erg goed tot z’n recht. 

Dit bier van Hoegaarden is overigens wat aan de troebele kant. Dit is het gevolg van het feit dat dit bier in het brouwproces twee keer wordt gegist, maar niet wordt gefilterd. Het heeft een wat gladdere textuur dan veel andere bieren. Verder maakt men bij Hoegaarden in de productie zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke ingrediënten. Dat het niet makkelijk is om die typische Hoegaarden-smaak in het bier te krijgen, dat blijkt overigens wel uit de volgende alinea.

Bijzonder: de mislukte overstap naar Jupille

De bieren van Hoegaarden werden sinds de oprichting in 1966 eerst in Brouwerij De Kluis in Hoegaarden gebrouwen. Vervolgens was het de bedoeling dat vanaf 2006 de productie in Jupille zou plaatsvinden. In de loop van dat jaar werd echter al duidelijk dat het bier nog wat langer dan gepland in Hoegaarden gebrouwen zou blijven worden. In Jupille kon men namelijk niet de gewenste kwaliteit leveren. 

Wie dacht dat deze problemen van tijdelijke aard waren zou het mis hebben. Het lukte de brouwers in Jupille ook in 2007 niet om te voorkomen dat het Hoegaarden-bier te zuur en te donker werd. Onderhand leidde dit tot grote problemen met leveringen voor het biermerk. Uiteindelijk werd eind 2007 besloten dat men in Jupille niet in staat was om die kenmerkende smaak van het originele Hoegaarden-bier na te bootsen. De productie is dus gewoon in Hoegaarden voortgezet.

Een citrusachtige dorstlesser

De Hoegaarden Radler 0.0 kun je zien als een combinatie van het klassieke bier van Hoegaarden en een radler. Bij het inschenken komen geuren vrij van kruiden en vooral citrus. Dit laatste komt in de smaak ook duidelijk naar voren. Zo zijn de smaken van citroen en limoen duidelijk waar te nemen. Je proeft ook zoetige en gistachtige tonen in dit bier dat alles bij elkaar een uitstekende dorstlesser vormt.

Als je optimaal van je Hoegaarden Radler 0.0 wilt genieten, dan heeft Hoegaarden een speciale inschenktechniek voor je in petto. Schenk je fles eerst voor twee derde in het verticaal staande glas. Dan draai je het glas een aantal keren rond en schenk je het resterende bier in. Idealiter gebruik je een glas dat vooraf al wat gekoeld is.

Recente blog artikelen

element 08