Wat is Hertog Jan Tripel voor bier?

Hertog Jan Tripel is een blond tripelbiertje van de Nederlandse brouwerij Hertog Jan. Dit is speciaalbier met een fors alcoholgehalte en een toegankelijke en overwegend zoete smaak. Officieel heet dit bier trouwens Hertog Jan Arcener Tripel. Aangezien dit echter het enige tripelbier is van Hertog Jan volstaat de naam Hertog Jan Tripel ook. Hoe dan ook, alles wat je over deze smakelijke tripel moet weten lees je op deze pagina.

Waar komt Hertog Jan Tripel vandaan?

Hertog Jan Tripel wordt gebrouwen door de Hertog Jan Brouwerij nabij het Limburgse plaatsje Arcen. Op dit moment worden alle bieren van dit toonaangevende Nederlandse biermerk daar gebrouwen, op één bier na. De uitzondering is Hertog Jan Pilsener, oftewel de pilsvariant van dit merk. Dit wordt namelijk geproduceerd in de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen (Noord-Brabant). 

Aardig detail is trouwens dat dit biermerk vernoemd is naar Hertog Jan I van Brabant, die in de dertiende eeuw leefde. Er wordt gezegd dat deze hertog een groot fan was van feesten waarbij ook flink bier gedronken werd. Dat is allemaal leuk en aardig, maar de Hertog Jan Tripel leent zich er zeker niet voor om mee te nemen op de dansvloer. Deze tripel is een biertje voor de ware fijnproevers, eentje die bedachtzaam gedronken hoort te worden.

Belangrijk om te weten over tripelbieren

Het feit dat Hertog Jan Tripel een tripelbiertje is maakt nog niet meteen helemaal duidelijk met wat voor bier je precies te maken hebt. De oorsprong van tripelbieren is namelijk niet bekend. Het valt dan ook niet met zekerheid te zeggen waarom men ooit deze term bedacht heeft. Wel zou dit natuurlijk te maken kunnen hebben met het feit dat voor tripelbieren meer ingrediënten gebruikt worden dan voor ‘normale bieren’. Mede hierdoor is ook het alcoholpercentage meestal hoger. Bij de meeste bierbrouwerijen is de tripel het sterkste biertje, al is dat bij Hertog Jan niet zo. Die eer is namelijk weggelegd voor Hertog Jan Grand Prestige.

We kunnen wel stellen dat tripels over het algemeen blond van kleur zijn. Tripelbieren zijn bovendien meestal niet al te bitter. Zoetige smaken zijn daarentegen meer overheersend. Verder bevatten tripels nagenoeg altijd tussen de zeven en de tien procent alcohol. Dat geldt ook voor de Hertog Jan Tripel: daar zit 8,5 procent alcohol in.

Waarom is de Hertog Jan Tripel zo de moeite waard?

Met 8,5 procent alcohol is de Hertog Jan Tripel een zwaar bier. Voor een bier met een dergelijk fors alcoholgehalte heeft dit toch een coulant karakter als je het eenmaal drinkt. Het is wat aan de zoete kant terwijl je er ook diverse fruitsmaken in kunt ontdekken. Zoals het een echte tripel betaamt, is dit bier verder niet al te bitter. 

Als je een fles Hertog Jan Tripel in huis hebt, houd er dan rekening mee dat je deze koel en donker bewaart. In principe zou dit in de koelkast kunnen, maar let op: dit tripelbier smaakt op z’n best bij een drinktemperatuur van 10 tot 12 graden Celsius. Bij die temperatuur komt het hele smaakpalet namelijk het best tot z’n recht. Beter is dus dit bier op kamertemperatuur te bewaren en het even in de koelkast te zetten vlak voordat je het gaat drinken.

Recente blog artikelen

element 08