Wat is Hertog Jan Grand Prestige bier?

Hertog Jan Grand Prestige is een speciaalbier dat wordt gebrouwen door de Hertog Jan Brouwerij in het Limburgse Arcen. Het is dus onderdeel van het biermerk Hertog Jan. Hertog Jan Pilsener is het meest gedronken bier van dit merk, maar Grand Prestige geldt eigenlijk als het ultieme pronkstuk. 

Sinds 1982 wordt Hertog Jan Grand Prestige geproduceerd. Toen heette dit bier nog Magnus Grand Prestige. Het heeft daarna ook nog de naam Arcener Grand Prestige gedragen, waarna het in 1993 de naam kreeg die het nu nog steeds heeft. 

Gebrouwen ter ere van Hertog Jan van Brabant (1252-1294)

In het jaar 1915 besloten vier lokale bierbrouwers om samen een bierbrouwerij op te starten in het dorp Arcen in Limburg. Als naam van de brouwerij werd gekozen voor Stoombierbrouwerij de Vriendenkring. Zij stonden aan de basis van wat later zou uitgroeien tot de Hertog Jan Brouwerij. Deze brouwerij is door de jaren heen flink gemoderniseerd. Momenteel wordt bijna al het bier van Hertog Jan op deze locatie geproduceerd. Alleen Hertog Jan Pilsener wordt op een andere plek gebrouwen.

De uitspraak die je in de titel van deze alinea ziet staan, staat op alle bierflessen van Hertog Jan, en dus ook op Grand Prestige. Er is geen woord gelogen aan deze uitspraak. In 1981 werd namelijk besloten om de naam Hertog Jan aan dit biermerk te geven. Inderdaad is het bier dus vernoemd naar Hertog Jan I van Brabant. Deze hertog keek naar verluidt niet op een biertje meer of minder, vooral bij feestelijke gelegenheden.

Smaak, geur en andere feiten over Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige is in feite gerstewijn. Dit is bier met relatief hoge gehalten aan alcohol en restsuikers. Grand Prestige voldoet hier zeker aan. Het is een gerstewijn van hoge gisting. Er worden maar liefst vier verschillende moutsoorten voor gebruikt en het bevat maar liefst tien procent alcohol. De aroma’s zijn opvallend fruitig. In de volle smaak zijn zoete en bittere toetsen duidelijk van elkaar te onderscheiden. Dit roodbruin gekleurde bier drink je het best bij een temperatuur van tien tot twaalf graden.

Laat je fles Grand Prestige rijpen in de kelder van de brouwerij

Hertog Jan Grand Prestige staat bekend als een van de weinige bieren die je gerust langer kunt laten rijpen. Hoe langer het bier rijpt in de fles, hoe beter de smaak wordt, zo zou je bijna kunnen stellen. Volgens de brouwerij zelf is een rijpingsperiode van zes jaar ideaal.

Dat bracht de Hertog Jan Brouwerij op een creatief idee. Zij hebben het voor klanten mogelijk gemaakt om een fles Grand Prestige te bestellen en deze in de rijpingskelder te laten rijpen. Je kunt je fles dan laten rijpen zo lang als je maar wilt. Tijdens het rijpingsproces kun je updates krijgen over de stappen die gezet worden om het rijpen te optimaliseren. Acht je de tijd rijp om je fles voor de dag te halen? Dan kan dat natuurlijk altijd op het moment waarop je dat zelf wilt.

Benieuwd naar welke biermerken er nog meer zijn? Lees hier verder.

Recente blog artikelen

element 08