Wat is Hertog Jan Enkel voor bier?

Hertog Jan Enkel is een speciaalbier dat door Brouwerij Hertog Jan in Arcen wordt geproduceerd. Dit enkelbier is ideaal voor mensen die van hoppige biersmaken houden. Bittere smaken hebben hierbij de overhand, al zijn in de aroma’s ook wel fruitige geuren te ontdekken. Het is bier met een fijne goudgele kleur en een vrij laag alcoholgehalte.

De bijzondere geschiedenis van enkelbieren

Door water te koken dood je bacteriën. Dat is nu algemeen bekend, maar in de middeleeuwen nog niet. Destijds wisten de mensen al wel dat je van water ziek kon worden en van bier niet of nauwelijks. In het brouwproces van bier wordt het water namelijk gekookt. Mede door dit alles werd er in die jaren dus flink bier gedronken. 

In de middeleeuwen – en in de eeuwen die daarop volgden – werd in veel gemeenschappen in abdijen en kloosters bier gebrouwen. De monniken brouwden dit bier om zelf te drinken, maar dus ook om aan de lokale bevolking te verkopen. De bieren die verkocht werden waren meestal de wat zwaardere varianten, bijvoorbeeld de dubbels en de tripels. De enkelbieren verlieten de abdij meestal niet. Deze werden namelijk door de broeders zelf gedronken. Enkelbieren waren en zijn namelijk doorgaans een stuk minder zwaar. Zo kon men in niet al te heftige dronkenschap bidden.

De reden dat enkelbieren niet zo zwaar zijn zit ‘m in de hoeveelheid ingrediënten die ervoor gebruikt is. Zo bevat enkelbier een stuk minder mout. Daardoor ontstaan er minder suikers en dus ook minder alcohol. Het maximale percentage aan alcohol in een enkel is normaal gesproken vijf procent. Hertog Jan Enkel blijft hier met zijn 4,6 procent een klein stukje onder.

Informatie over de Hertog Jan Brouwerij

De Hertog Jan Brouwerij in Arcen zag in het jaar 1915 het levenslicht. Op de Hertog Jan Pilsener na worden alle bieren van dit gerenommeerde Nederlandse biermerk nog steeds in deze brouwerij geproduceerd. Ook de enkelbieren komen hier dus vandaan. 

Opvallend is overigens dat dit biermerk is vernoemd naar Hertog Jan I van Brabant. Deze hertog was gek op feesten waarbij flink bier werd gedronken, zo gaan de verhalen. Het relatief niet sterke en makkelijk weg te drinken Hertog Jan Enkel zou voor dit soort feesten misschien wel geschikt zijn geweest. Hieronder lees je meer over dit bijzondere biertje.

Een toegankelijk en hoppig speciaalbiertje

Hertog Jan Enkel is dus een vrij licht bier. Dit kunnen we zeggen over het alcoholpercentage én over de kleur. Er wordt slechts een enkele hoeveelheid mout gebruikt. Na het brouwproces te hebben doorlopen wordt het bier bovendien drooggehopt, zoals dat in brouwerij-jargon heet. Volle en frisse aroma’s komen daardoor vrij, net als een rijke bittere smaak. Hierdoor heeft Hertog Jan Enkel veel weg van Amerikaanse IPA-bieren. Dit relatief bittere bier drink je het best op koelkasttemperatuur.

Recente blog artikelen

element 08