Wat is Hertog Jan Dubbel voor bier?

Hertog Jan Dubbel is een donkerbruin dubbelbier van hoge gisting. Dit vrij zoetige bier met zijn zachte aroma’s wordt gebrouwen in de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Meer aardige wetenswaardigheden over deze brouwerij lees je in de volgende alinea. Vervolgens gaan we dieper in op dubbelbieren in het algemeen en natuurlijk op Hertog Jan Dubbel in het bijzonder.

De herkomst van Hertog Jan Dubbel

De dubbelbieren van Hertog Jan worden gebrouwen in de eigen brouwerij in het Limburgse dorp Arcen. Daar worden op één bier na alle bieren van Hertog Jan gebrouwen. Alleen Hertog Jan Pilsener wordt op een andere locatie geproduceerd, namelijk in de Dommelsche Bierbrouwerij in Noord-Brabant.

De brouwerij van Hertog Jan bestaat sinds 1915. De oprichters kozen deze naam overigens niet zonder reden. In de dertiende eeuw leefde namelijk Hertog Jan I van Brabant. Volgens de overleveringen was hij verknocht aan feesten waarbij het bier rijkelijk vloeide. Of de Hertog Jan Dubbel zich ook voor dit soort gelegenheden leent, is trouwens nog maar de vraag. Dit dubbelbiertje proef en beleef je namelijk met al je zintuigen. Beter is dus de Hertog Jan Dubbel in een wat rustigere setting te drinken.

Wat je moet weten over dubbelbieren

Traditioneel gezien kun je een dubbelbier zien als bier waar meer ingrediënten aan zijn toegevoegd per liter water. Zo wordt er bijvoorbeeld extra graan gebruikt. Deze extra hoge dichtheid aan ingrediënten leidt tot twee dingen die anders zijn dan bij ‘normaal’ pils. Ten eerste zijn de smaken van dubbelbieren meestal wat rijker en complexer. En aan de andere kant is het alcoholpercentage dikwijls hoger. Bij dubbelbieren ligt dat tussen de 6 en de 7,6 procent. Hertog Jan Dubbel is met 7,3 aan de sterke kant voor een dubbel.

Dubbelbieren zijn verder wat donkerder van kleur dan pils en tripelbieren. Echt extreem donker zijn ze echter niet. Ze zijn bovendien niet bepaald bitter. Wie dus houdt van bier met slechts een milde bitterheid, kan goed uit de voeten met een dubbel.

De term ‘dubbel’ duidt er overigens niet per se op dat er twee keer zo veel graan, gist, suiker of welk ingrediënt dan ook is gebruikt. Het is simpelweg meer dan bij ander bier, maar hoeveel meer, dat staat niet vast. De formules die brouwerijen gebruiken kunnen hierbij sterk uiteenlopen.

Waarmee onderscheidt Hertog Jan Dubbel zich?

Hertog Jan Dubbel weet zich te onderscheiden van andere dubbelbieren door de frisheid die van dit bier uitgaat. Wat dat betreft is dit dus een uitstekende dorstlesser. Dit doet trouwens niets af aan de rijke smaak van dit vrij donkerbruin gekleurde bier. Het heeft een moutige en ietwat zoetige smaak met licht bittere tinten. Ook de afdronk is wat aan de zoete kant. Hertog Jan Dubbel is ideaal om op koelkasttemperatuur (of net iets warmer) te drinken.

Recente blog artikelen

element 08