Wat is Hertog Jan 0.0 voor bier?

Hertog Jan 0.0 is alcoholvrij bier van de Arcense bierbrouwerij Hertog Jan. Dit bier werd in het jaar 2019 op de markt gebracht. Qua smaak en beleving doet dit zorgvuldig samengestelde bier weinig tot niets onder voor Hertog Jan Pilsener.

Overigens mogen in Nederland bieren met tot 0,1 procent alcohol, alcoholvrij worden genoemd. Hertog Jan trekt zich daar echter niets van aan. In hun alcoholvrije bier zit namelijk daadwerkelijk 0,0 procent alcohol.

De opkomst van alcoholvrije bieren

De laatste jaren is de populariteit van alcoholvrij bier in Nederland enorm toegenomen. Alleen al in de laatste tien jaar is de consumptie van bier met weinig of geen alcohol meerdere keren over de kop gegaan. Het is om de volgende twee redenen dat mensen graag alcoholvrij bier drinken

  • Mensen houden van de smaak van bier, maar zitten niet altijd te wachten op de effecten die alcohol teweegbrengt. Zo reageren mensen soms slecht op alcohol en vertonen ze er ongewenst gedrag door. Ook kan het zijn dat je later op de dag nog moet autorijden, waardoor je beter geen alcohol kunt drinken.
  • Alcohol is over het algemeen slecht voor de gezondheid. Omdat een groeiend aantal mensen bewust met de gezondheid omgaat, kiezen mensen tegenwoordig vaker voor alcoholvrij bier.

Steeds meer grote en kleine brouwerijen besloten al een alcoholvrije variant van hun bier op de markt te brengen. Uiteraard kon het in Nederland toonaangevende Hertog Jan dan niet achterblijven. In 2019 werd dan ook de Hertog Jan 0.0 gelanceerd.

Hoe wordt Hertog Jan 0.0 gemaakt?

Hertog Jan was niet een van de eerste grote brouwerijen die met alcoholvrij bier op de proppen kwam. Dit komt doordat de bierbrouwers in Arcen alles op alles hebben gezet om de smaak zo goed mogelijk te krijgen. Alleen het best mogelijke alcoholloze biertje mag de naam van Hertog Jan dragen, zo werd er geredeneerd.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om pas na het gisten en het lageren de alcohol uit het bier te halen. Daarna voegen de brouwers nog wat elementen toe die ten goede komen aan de smaak. Zo worden de smaak en de beleving van bier met alcohol zo goed mogelijk nagebootst.

Wat je moet weten over de smaakbeleving van de alcoholvrije Hertog Jan

De smaak van Hertog Jan 0.0 doet het meest denken aan die van de pilsener-variant van dit merk. Het is dus een ondergistend bier met een frisse en toegankelijke smaak. Het is ietwat fruitig met een redelijk bittere afdronk. De schuimkraag doet niets onder aan de van de alcoholhoudende evenknie. De 0.0 kun je het best gekoeld drinken, dus wanneer deze net uit de koelkast komt. De bitterheid is dan namelijk net niet te overheersend aanwezig in het bier.

Recente blog artikelen

element 08