Wat is Grimbergen Tripel voor bier?

Grimbergen Tripel is het op een na sterkste bier van het Belgische biermerk Grimbergen. Met negen procent alcohol is dit ook voor een tripel een relatief zware variant. Dit bier is qua smaak evenwichtig, maar toch spectaculair. Je proeft hier zoete, bittere en kruidige smaken in. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het veerkrachtige Grimbergen in het algemeen en Grimbergen Tripel in het bijzonder.

Achtergrondinformatie over de abdij en de brouwerij

Voor het bier van Grimbergen begon het allemaal in het jaar 1128. Toen werd namelijk de Abdij van Grimbergen gebouwd. Tegelijkertijd begonnen de monniken ook met het brouwen van hun eigen bieren. Tijdens de Franse Revolutie verdween de brouwerij helaas weer. 

Dit leek het einde te zijn van de Grimbergen-bieren, maar dat bleek jaren later toch anders te liggen. In 1958 vond er namelijk contact plaats tussen Brouwerij Maes en de abdij. Het idee was om de bruine bieren die de abdij vroeger maakte terug op de markt te brengen. En zo geschiedde. Al vier jaar later werd bovendien Grimbergen Tripel aan het assortiment toegevoegd. 

Het brouwen van de bieren gebeurt tegenwoordig niet meer in de abdij. Het merk Grimbergen is nu onderdeel van de Heineken-groep. Het valt onder de verantwoordelijkheid van Carlsberg. Zij laten het bier voor de Belgische markt in de grote brouwerij Alken-Maes brouwen. Voor de internationale markt wordt het bier geproduceerd bij Brasseries Kronenburg nabij de Franse stad Straatsburg.

Grimbergen en zijn feniks

Wie een fles bier van Grimbergen koopt zal al snel opmerken dat in het logo een feniks opvallend aanwezig is. Ook in het logo van de Abdij van Grimbergen is deze feniks terug te zien. Waarom er juist voor een feniks is gekozen? Nou, dat heeft alles te maken met het feit dat de abdij en de brouwerij in de loop van de eeuwen liefst drie keer door brand is vernietigd. Echter,  alles is even vaak ook weer opgebouwd. De slogan ‘Ardet nec consumitur’ die erbij staat zegt dan ook alles. De betekenis hiervan is namelijk ‘verbrand, maar niet vernietigd’.

Hoe smaakt Grimbergen Tripel?

Grimbergen Tripel is een zogeheten degustatiebier. Dit betekent dat het bier is dat je moet proeven en dat dus langzaam gedronken moet worden. Alleen dan kun je namelijk de complexe smaken van het bier waarnemen. 

Alleen de aanblik van het bier is al de moeite waard. Met zijn diepe okerkleur en de witte schuimkraag werkt dit tripelbier in ieder geval uitnodigend. Dit geldt ook voor de geur. Hier zijn bloemachtige, hoppige en kruidige elementen in waar te nemen. Wanneer je er eenmaal van drinkt, proef je deze smaken ook daadwerkelijk. Verder herken je er een duidelijke gistsmaak in terug. Het smaakpalet is goed in balans en levert een vrij intense smaaksensatie op. De afdronk geeft je tenslotte een warm gevoel. Dit maakt de Grimbergen Tripel een heerlijk winterbiertje.

Recente blog artikelen

element 08