Wat is Grimbergen Dubbel voor bier?

Grimbergen Dubbel is een authentiek dubbelbier met een alcoholgehalte van 6,5 procent. Dit abdijbier kent al een lange geschiedenis, maar werd sinds 1958 pas echt voor een groter publiek bekend. Dit bier is een absolute aanrader voor mensen die van bieren met volle smaken houden. Fruitige toetsen zijn in Grimbergen Dubbel het meest dominant aanwezig.

Boeiende wetenswaardigheden over de abdij en de brouwerij

In het jaar 1128 werd de abdij van Grimbergen gebouwd. Men liet er toen geen gras over groeien, want er werd door de monniken meteen begonnen met het brouwen van bier. In de eeuwen die volgden zou het brouwen enkele keren tijdelijk gestaakt worden. Op last van de opkomst van de Fransen tijdens de Franse Revolutie leek er zelfs een definitief einde aan de brouwerij te zijn gekomen. 

In 1958 bleek dat laatste echter gelukkig toch niet het geval te zijn. Toen ontstond er namelijk contact tussen de abdij en Brouwerij Maes. Inzet van de onderhandelingen was om de bruine bieren uit vroegere tijden weer opnieuw te gaan brouwen. Het moge duidelijk zijn: dit zou ook daadwerkelijk gaan gebeuren. In eerste instantie ging het om Grimbergen Dubbel dat weer geproduceerd en verkocht zou worden. Later volgden nog meer Grimbergen-varianten. In totaal zijn er nu negen bieren die dit merk dragen.

Een verschil met vroeger is dat het brouwen van bieren nu niet meer in de abdij gebeurt. De productie vindt nu namelijk plaats in Alken (België) en Strasbourg (Frankrijk). Tegenwoordig behoort Grimbergen tot de Heineken-groep. Dat verklaart dan ook meteen waarom dit merk nu internationaal een stuk bekender is dan voorheen. Vooral in Frankrijk heeft Grimbergen voet aan de grond gekregen. In dat land concurreert het met Affligem en Leffe om invloed vanuit Belgische hoek.

Maak kennis met de feniks van Grimbergen

Een aspect waardoor Grimbergen zo bekend is geworden is het logo. Hier is namelijk duidelijk een feniks in te herkennen. Dat men honderden jaren geleden voor een feniks als onderdeel van het logo koos is niet zo verwonderlijk. Je moet namelijk weten dat de abdij en de brouwerij in de loop van de eeuwen meerdere keren is afgebrand. 

Echter, alles is even vaak ook weer helemaal opgebouwd. Het uit de as herrijzen is dus een duidelijke overeenkomst tussen een feniks en (de abdij van) Grimbergen. De uitspraak ‘Ardet nec consumitur’ die je op de fles ziet staan. wijst hier ook op. Dit betekent immers ‘verbrand, maar niet vernietigd’.

Een fruitige klassieker

Dat Grimbergen Dubbel het eerste bier was dat na vele jaren van inactiviteit weer gebrouwen werd, belooft natuurlijk al veel goeds. Het mooie is dat deze belofte ook volledig wordt ingelost. 

De roodbruinachtige kleur van het bier en de gebroken witte schuimkraag mogen er alvast zijn. In de geur voeren fruitige aroma’s de boventoon. En als je er eenmaal van drinkt, zul je verrast worden door de volle smaak waar vooral zoete en fruitige toetsen in waarneembaar zijn. Er is tenslotte sprake van een milde bitterheid in Grimbergen Dubbel. 

Recente blog artikelen

element 08

Köstliche lauchgerichte und praktische tipps zur lagerung

Heerlijke herfstgerechten met lokale appels en oma’s recepten

Innovatief bakken: gezonde alternatieven en duurzame tips