Wat is Grimbergen Blond voor bier?

Grimbergen Blond is een blond speciaalbier van het Belgische merk Grimbergen. In 1993 is dit bier op de markt gebracht. In eerste instantie deed Grimbergen dit om de Franse markt te bedienen. Al snel bleek het echter ook in andere landen een geliefd biertje. 

Met 6,7 procent aan alcohol is dit blonde biertje vrij stevig. Het is een beetje okerachtig van kleur en het is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 centiliter. Onderaan op deze pagina lees je alles over de smaak van Grimbergen Blond. Eerst gaan we dieper in op de bijzondere geschiedenis van Grimbergen en zijn abdijbieren.

Opkomst, ondergang en comeback

De abdij van Grimbergen heeft er al een lange geschiedenis op zitten. In 1128 werd deze namelijk al gebouwd. Toen begon men er ook meteen met het brouwen van bier. Om uiteenlopende redenen moesten de activiteiten in de loop van de jaren meerdere keren worden gestaakt. Tijdens de Franse Revolutie leek het zelfs definitief klaar te zijn met de brouwerij van de abdij van Grimbergen.

Vele jaren later, in 1958, vond er echter een ontmoeting plaats tussen afgevaardigden van de abdij en Brouwerij Maes. Het resultaat van deze ontmoeting was vruchtbaar: de bruine Grimbergen-bieren uit inmiddels lang vervlogen tijden zouden weer gebrouwen gaan worden. Het bier bleek al snel in de smaak te vallen. Daardoor heeft Grimbergen later nog meer varianten aan het assortiment toegevoegd. Momenteel zijn er negen verschillende Grimbergen-bieren te koop.

In vergelijking met voor de Franse Revolutie is er wel een belangrijk verschil. Het brouwen van de bieren gebeurt nu namelijk niet meer in de abdij. Bier voor de Belgische markt wordt nu namelijk gemaakt in de grote brouwerij Alken-Maes. Voor de internationale markt wordt gebruikgemaakt van de diensten van een grote brouwerij bij Strasbourg in Frankrijk. Onder leiding van de Heineken-groep is Grimbergen internationaal ook steeds bekender geworden. Vooral Frankrijk is een grote afzetmarkt voor Grimbergen.

Het opvallende embleem van Grimbergen verklaard

De bieren van Grimbergen vallen niet alleen op dankzij hun verfijnde smaken. Ook de flessen en de etiketten trekken de aandacht. Zo is in het logo een heuse feniks te herkennen. Waarom er voor een feniks in het logo is gekozen? Nou, dat komt doordat de brouwerij en de abdij in de loop van de eeuwen meerdere keren zijn afgebrand én weer zijn opgebouwd. Net als een feniks herrijst de abdij van Grimbergen dus uit de eigen as. Je ziet trouwens ook de uitspraak ‘Ardet nec consumitur’ staan. Dit betekent ‘verbrand, maar niet vernietigd’.

Geur, smaak en afdronk

Nadat je een glas Grimbergen Blond hebt ingeschonken zul je eerst een fruitige geur waarnemen. Bij het drinken is het fruitige dan weer niet echt overheersend. Het zijn dan meer zoete en bittere toetsen die de dienst uitmaken. Het alcoholgehalte van 6,7 procent laat zich dan ook wel voelen. In de interessante afdronk zijn diverse smaken te ontdekken. Al bij al is dit een toegankelijk biertje dat zowel langzaam als snel erg goed te drinken is.

Recente blog artikelen

element 08