Wat is Brouwerij ‘t IJ natte voor bier?

Brouwerij ’t IJ Natte is een dubbelbier van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam. Het gaat hier om een dubbelbier met een roodbruine kleur en een zachte moutsmaak. Het is tweede speciaalbier dat deze brouwerij op de markt bracht. Waarom deze brouwerij zo interessant is valt in de volgende alinea’s te lezen. Tenslotte gaan we natuurlijk ook nog dieper in op de kwaliteiten van het dubbelbiertje Brouwerij ’t IJ Natte.

De jonge maar woelige geschiedenis van deze brouwerij

Brouwerij ’t IJ is een nog relatief jonge bierbrouwerij. In 1983 werd deze organisatie opgericht door Kaspar Peterson. Twee jaar later besloot hij de brouwerij te vestigen in Funen, een voormalig badhuis aan de Funenkade in het oosten van Amsterdam. In dit gebouw worden tegenwoordig nog steeds bieren gebrouwen. Verder vind je hier ook het proeflokaal van Brouwerij ’t IJ. 

In 2008 besloot Peterson dat het tijd was om te stoppen als eigenaar van de brouwerij. De nieuwe eigenaren zetten zijn werk echter onverdroten voort. De speciaalbieren van Brouwerij ’t IJ bleken namelijk steeds populairder te worden. Omdat Badhuis Funen tegen de grenzen van de capaciteit aan liep werd in 2012 besloten dat er een nieuwe brouwlocatie bij moest komen. Dit werd een gebouw aan het Zeeburgerpad, op ongeveer 800 meter van Funen verwijderd. Aan het Zeeburgerpad worden nu bieren gebrouwen voor flessen en fusten, terwijl in Funen het bier voor de tap van het proeflokaal wordt geproduceerd.

Waarmee onderscheidt ’t IJ zich?

Brouwerij ’t IJ onderscheidt zich van veel andere brouwerijen omdat het alleen speciaalbieren produceert. Verder is het opvallend dat alle bieren van deze brouwerij bovengistend zijn, en bovendien ongefilterd en ongepasteuriseerd. Sommige bieren worden van louter biologische grondstoffen gemaakt. Deze bieren beschikken zelfs over een certificaat van de Stichting Skal Biocontrole. 

Verder springt het aantal bieren dat Brouwerij ’t IJ aanbiedt in het oog. Op dit moment biedt de brouwerij twaalf bieren die standaard verkrijgbaar zijn. Hieronder valt ook Brouwerij ’t IJ Natte. Daarnaast heeft ’t IJ ook nog drie seizoensbieren en tientallen gelegenheidsbieren op de markt gebracht. Van deze gelegenheidsbieren is wel een groot aantal niet meer te verkrijgen. 

Een prachtig uitgebalanceerde dubbel

Brouwerij ’t IJ Natte is een van de absolute klassiekers van deze populaire Amsterdamse brouwerij. Het was het tweede bier dat ze op de markt brachten. Het gaat hier dus om een dubbelbier. Het heeft een vrij donkere kleur, eentje die tussen rood en bruin in zit. Dit is te danken aan de donkere moutsoort die voor dit bier wordt gebruikt. Deze mout zorgt bovendien voor een fijne zachte smaak. De bitterheid van Brouwerij ’t IJ Natte is ook niet al te heftig. Dit alles zorgt ervoor dat dit een toegankelijk speciaalbier is voor veel mensen.

Dit dubbelbier van Brouwerij ’t IJ bevat verder 6,5 procent alcohol. Als je de smaak optimaal tot z’n recht wilt laten komen, dan is het aan te raden dit bier te drinken als het een temperatuur heeft van acht tot tien graden Celsius.

Recente blog artikelen

element 08