Wat is Affligem Tripel voor bier?

Affligem Tripel is een goudgekleurd tripelbiertje. Dit speciaalbier heeft een alcoholpercentage van negen procent en een fruitige smaak. Hiermee is dit een van de meest populaire bieren van het abdijbiermerk Affligem. Hieronder lees je eerst meer over dit merk. Daarna gaan we dieper in op bijzonderheden van tripelbieren in het algemeen en Affligem Tripel in het bijzonder.

Meer informatie over de brouwerij

De bieren van Affligem werden eerst gebrouwen in de benedictenabdij van het Belgische Affligem. Dit gebeurde zeker al in het jaar 1074. In 1956 kwam hier verandering in. Toen nam Brouwerij De Hertog in Deurne het brouwen over. Een jaar later verscheen vervolgens Affligem Tripel voor het eerst.

In 1970 volgde er nog een overstap. In dat jaar werd de productie namelijk overgenomen door brouwerij De Smedt. Door deze in Opwijk gelegen brouwerij worden alle bieren van Affligem nog steeds gebrouwen. Wel is dit merk sinds 2000 onderdeel van de Heineken-groep. Invloed op de kwaliteit en de smaak van het bier heeft dit echter niet. De Affligemse abdij is immers nog steeds de eigenaar van dit biermerk.

Wat is bijzonder aan tripelbieren?

De termen ‘tripel’ en ‘tripelbier’ mogen dan wel algemeen bekend zijn, toch is het niet met zekerheid te zeggen waar deze termen nu eigenlijk vandaan komen. Het ligt voor de hand dat dit te maken heeft met de (alcoholische) kracht die ervan uitgaan. Dit percentage ligt met zo’n zeven tot tien procent hoog bij tripelbieren. In 1936 was het dat de Trappistenbrouwerij in Westmalle voor het eerst een tripel op de markt bracht. Sindsdien hebben veel andere biermerken dat voorbeeld gevolgd.

Verder is het opvallend dat tripelbieren tot stand zijn gekomen door hoge gisting. De meeste tripels zijn aan de zoete kant. Dit komt door het toevoegen van suiker of glucose in het brouwproces. Deze bieren zijn daarnaast relatief licht van kleur en meestal zijn ze niet al te bitter. 

Als je optimaal van een tripelbier wilt genieten, dan drink je dit uit een kelkglas. Dit type glas heeft bijna de vorm van een kom. Giet je flesje in één soepele beweging hierin leeg. Houd hierbij je hand onder het glas. De opgebouwde warmte zorgt er dan voor dat de aroma’s van het bier zo goed mogelijk behouden blijven. Je zult dan ook een fijne schuimkraag krijgen. 

Hoe smaakt Affligem Tripel?

Affligem Tripel heeft een erg fruitige smaak. Smaken die erin waar te nemen zijn, zijn die van onder meer perzik, banaan en abrikoos. Daarbij proeft de oplettende bierdrinker er ook tinten van steenvruchten en citrus in. De bitterheid is ondertussen al bij al niet zo hevig. Het fruitige karakter heeft dus de overhand, ook al kun je natuurlijk ook niet om het forse alcoholpercentage en de overtuigende koolzuur heen.

Benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees hier verder.

Recente blog artikelen

element 08