Wat is Affligem Dubbel voor bier? 

Als je zin hebt in een donker biertje met een zachte smaak, dan is Affligem Dubbel echt een goede keuze. Met een alcoholpercentage van 6,7 is dit een redelijk sterk speciaalbiertje. Dit is een van de meest geliefde bieren van het Belgische merk Affligem. In dit artikel vertellen we je meer over het merk Affligem en over typische kenmerken van dubbel bier. Natuurlijk gaan we hieronder ook dieper in op wat Affligem Dubbel tot zo’n smakelijk biertje maakt.

Wat je moet weten over het merk Affligem

Bieren van Affligem bestaan al ontzettend lang. De oudste documentatie die wijst op het bestaan van Affligem dateert van het jaar 1074. Eeuwenlang werden de bieren van dit merk in de benedictenabdij in Affligem (vlak bij Brussel) gebrouwen. Pas in 1956 kwam er verandering in deze situatie. Brouwerij De Hertog in het Belgische Deurne nam de productie toen over. 

In de jaren daarna zouden de veranderingen qua organisatie en verantwoordelijkheid zich steeds sneller opvolgen. Zo zou het brouwen van de Affligem bieren in 1970 in handen komen van brouwerij De Smedt in Opwijk. Aldaar worden de bieren trouwens nog steeds gebrouwen. Wel moet hierbij worden gezegd dat Affligem sinds 2000 officieel bij de Heineken-groep behoort. De wereldwijde bekendheid is de laatste twintig jaar dan ook flink toegenomen. Dit alles heeft echter geen invloed op de manier waarop de bieren geproduceerd worden. Hier is de Affligemse abdij namelijk nog steeds verantwoordelijk voor.

Wetenswaardigheden over dubbelbieren in het algemeen

Wanneer we het over dubbel bier hebben, dan hebben we het over bier dat door bovengisting tot stand is gekomen. Hierbij drijft de gist bovenop de wort, oftewel de vloeibare substantie op basis van granen. Daarnaast zien we bij dubbel bieren vaak dat er nog een nagisting op fles plaatsvindt. Dit zorgt voor een nog vollere smaak met extra koolzuur.

Verder wordt bij een dubbel bier altijd meer graan toegevoegd dan bij andere biersoorten. Hierdoor is er sprake van meer suikers en dus ook meer alcohol dan bij pils. Overigens hoeft het hierbij zeker niet per se om twee keer zo veel graan te gaan als bij pils, ook al doet de naam dubbel bier dat misschien wel vermoeden.

De meeste dubbel bieren zijn zeker niet al te bitter. Sommige varianten doen zelfs behoorlijk zoetig aan. Ze zijn verder redelijk donkergekleurd en voorzien van een alcoholpercentage dat schommelt tussen de 6 en de 7,6. 

Smaak en kleur van Affligem Dubbel

Affligem Dubbel heeft een behoorlijk kruidige smaak. In dit bier zijn ook zoete tinten die doen denken aan karamel waar te nemen. De bitterheidsgraad van dit dubbel bier is zeker niet al te hoog. Het heeft tenslotte een vrij droge afdronk. Alles bij elkaar gaat het bij het robijnrood gekleurde Affligem Dubbel dus om een vriendelijk en toegankelijk speciaalbiertje.

Benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees hier verder.

Recente blog artikelen

element 08