Wat is Affligem Blond voor bier?

Wie zin heeft in een blond biertje met een zachte smaak, die maakt met Affligem Blond een goede keuze. Dit blonde biertje heeft een alcoholpercentage van liefst 6,7 procent. Mensen die een frisser en minder sterk blond biertje willen, zouden kunnen gaan voor de Affligem Fris Blond. Wat zoal de verschillen zijn tussen deze twee bieren lees je verderop in dit artikel. Ook verstrekken we nog wat algemene informatie over Affligem en blonde bieren.

Hoe het merk Affligem bekender en populairder werd

Weliswaar zijn de bieren van Affligem tegenwoordig niet meer precies hetzelfde als eeuwen geleden, maar toch. Feit is dat de abdij van Affligem al in 1074 genoemd werd als plek waar bier werd gebrouwen. Tot 1956 bleef die het geval, al waren er in de tussenliggende eeuwen soms periodes waarin het brouwwerk even werd neergelegd. 

In 1956 werd de productie overgedragen aan Brouwerij De Hertog in Deurne, ook in België. Daarna volgde er in 1970 alweer een overdracht, deze keer aan Brouwerij De Smedt in Opwijk. In Opwijk vindt het brouwen van de bieren van Affligem nog steeds plaats. Wel heeft Affligem de laatste jaren flink aan de weg getimmerd als het gaat om internationale bekendheid. Dit valt niet los te zien van het feit dat Affligem in 2000 werd overgenomen door de Heineken-groep. Vooral in Frankrijk is Affligem een dominant biermerk geworden.

Onderscheidende kenmerken van blonde bieren

Blonde bieren onderscheiden zich van normaal pils doordat ze bovengistend zijn. Dit betekent dat de gist tijdens het brouwproces bovenop de wort drijft. Wort kun je zien als een tussenproduct. Dit is een vloeibare en graanachtige substantie. 

Uiteraard zijn blonde bieren behoorlijk licht van kleur. De bitterheid is zeker niet al te hoog, waardoor de meeste blonde biertjes voor een groot publiek toegankelijk zijn. Dat blond bier niet zo bitter is komt doordat er relatief weinig hop wordt gebruikt.

Over het algemeen wijkt blond bier qua alcoholpercentage verder niet veel af van normaal pils. Echter, hier zijn wel uitzonderingen op. Zo zijn er blonde bieren met wel acht procent alcohol. Ook de Affligem Blond is met  6,7 procent een sterk blond biertje.

Blond bier wordt meestal uit een zogenaamd tulpglas gedronken. Dit is belangrijk, want dit glas kan de warmte van je handen goed door het bier geleiden. Door deze warmte komen de aroma’s van het bier beter vrij. Hierdoor ervaar je een veel betere smaaksensatie tijdens het drinken. 

Verschillen Blond en Fris Blond van Affligem

Qua smaak is de Affligem Blond zowel fruitig als zacht. Samen met de milde bitterheid blijkt dit een uitstekende combinatie te zijn. Affligem Blond won namelijk in 2020 nog een prestigieuze prijs, namelijk die van beste blonde bier van België. 

Met 6,7 procent alcohol is en blijft Affligem Blond natuurlijk wel een sterk biertje. Dat is een groot verschil met de Fris Blond van Affligem. Daar zit namelijk 4,6 procent alcohol in. In de smaak vallen bovendien citrustinten waar te nemen. De Fris Blond is dus meer geschikt als frisse dorstlesser, bijvoorbeeld op warme dagen.

Benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees hier verder.

Recente blog artikelen

element 08