Wat is Affligem 0.0 voor bier?

Affligem 0.0 is een alcoholvrij speciaalbiertje van het Belgische biermerk Affligem. In feite is Affligem Blond 0.0 de werkelijke naam van dit bier. Aangezien dit echter de enige biervariant van Affligem zonder alcohol is, volstaat de benaming Affligem 0.0 ook.

Zowel alcoholvrije bieren als het merk Affligem zijn de laatste jaren bij een groter publiek bekender geworden. Hieronder delen we dan ook eerst meer informatie over het merk Affligem en vervolgens over alcoholvrij bier in het algemeen. Tenslotte lees je meer over de belangrijkste eigenschappen van Affligem Blond 0.0.

De opmars van het merk Affligem

Affligem heeft er al een lange geschiedenis op zitten. In de abdij van de plaats Affligem (vlak bij Brussel) werd namelijk in 1074 al bier gebrouwen. Afgezien van wat pauzes werd hier tot 1956 bier gebrouwen. In dat jaar nam Brouwerij De Hertog in Deurne de productie namelijk over. Sindsdien smaken de Affligem bieren ook iets anders dan in de eeuwen daarvoor. Al snel werden ook dubbel en tripel bieren gelanceerd.

Tegenwoordig worden Affligem bieren in Opwijk gebrouwen. Dit gebeurt door brouwerij De Smedt. Ook het feit dat Affligem in 2000 werd overgenomen door de Heineken-groep doet daar niets aan af. Heineken heeft wel gezorgd voor een groeiende bekendheid wereldwijd. Vooral in Frankrijk wordt tegenwoordig enorm veel Affligem gedronken. Verantwoordelijk voor de manier van totstandkoming is en blijft evenwel de abdij van Affligem.

Hoe alcoholvrij is alcoholvrij bier?

Wanneer we het over alcoholvrij bier hebben, dan gaat het om bier met heel weinig of geen alcohol. Ja, het kan dus zijn dat er toch een klein beetje alcohol in dit bier zit. Het aandeel aan alcohol mag in Nederland maximaal 0,1 procent zijn. In andere landen is dit meestal minder streng. Zo mag in Frankrijk en Italië alcoholvrij bier 1,2 procent bevatten. Toch mag je ervan uitgaan dat de hoeveelheid alcohol in deze biertjes te verwaarlozen is. Dit geldt zeker als een brouwerij de term 0.0 in de naam van het bier opneemt, zoals bij Affligem 0.0 het geval is.

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Op de volgende drie manieren kan alcoholvrij bier worden gemaakt:

  • Men kan een speciale soort gist gebruiken waarmee de vergisting bij een lagere temperatuur plaatsvindt dan bij bier met alcohol. De gistcellen worden dan al vlak voor de vergisting afgebroken. Hierdoor ontstaat er geen alcohol. 
  • Er kan ook voor worden gekozen om het bier in eerste instantie op de gebruikelijke manier te brouwen. Tijdens het proces wordt dan door verhitting de alcohol uit het bier gehaald. Het verwijderen van alcohol kun je trouwens ook doen door destillatie bij een lage temperatuur.
  • Tenslotte kun je de alcohol uit het bier filteren. Dit proces neemt veel tijd in beslag en is daardoor duur. Er zijn dus niet veel brouwerijen die alcoholvrije bier maken via filtratie.

Alles wat je moet weten over de smaak Affligem Blond 0.0

Affligem Blond 0.0 staat bekend als een alcoholvrij bier waarin de traditionele smaak van Affligem heel goed behouden is gebleven. De 0.0 versie heeft dus een rijke smaak waar veel fruittinten in te ontdekken zijn. Erg bitter is dit drankje zeker niet. Dit is dus een ideaal en toegankelijk biertje voor mensen die eens alcoholvrij bier willen drinken.

Recente blog artikelen

element 08