Leffe is een abdijbier uit België. Dit biermerk kent een lange geschiedenis die helemaal tot in het jaar 1240 teruggaat. In de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe (vlak bij het bekende plaatsje Dinant) werd toen begonnen met het brouwen van bier. Tegenwoordig valt dit abdijbier onder de verantwoordelijkheid van AB InBev. Inmiddels zijn er vele biervarianten die de naam Leffe dragen en geniet het biermerk Leffe internationaal veel bekendheid.
Hieronder gaan we eerst in op een aantal cruciale gebeurtenissen uit de geschiedenis van Leffe. Daarna vertellen we je welke Leffe-bieren op dit moment te verkrijgen zijn.
Opkomst, ondergang, wederopstanding en internationalisering
Tegenwoordig is Leffe een biermerk dat in veel landen buiten thuisland België bekend is. Echter, het had zomaar gekund dat wij Leffe nooit echt hadden leren kennen. Op last van de Franse Revolutie moest de abdij van Leffe namelijk in 1809 de brouwactiviteiten definitief staken. Dit was een hard gelag, want hiermee leek er een einde te komen aan een brouwgeschiedenis die al in het jaar 1240 begon.
In 1952 vonden er echter ontmoetingen plaats die zouden leiden tot een enorme heropleving van de bieren van Leffe. Deze ontmoetingen waren tussen abt Cyriel Nys van de abdij van Leffe en afgevaardigden van Brouwerij Lootvoet. Het resultaat van de besprekingen was positief, want deze brouwerij begon met het brouwen van de abdijbieren van Leffe.
In de loop van de jaren erna verwisselde Leffe nog een paar keer van brouwerij. Op dit moment worden de Leffe-bieren geproduceerd in de brouwerij van Stella Artois in Leuven. Dit valt nu formeel onder de verantwoordelijk van het machtige brouwerijconcern AB InBev. Onder leiding van deze organisatie is Leffe uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend biermerk. De abdij van Leffe beschikt trouwens nog altijd over de intellectuele eigendomsrechten van het bier.
Een overzicht van de bieren van Leffe
Tegenwoordig produceert en verkoopt Leffe de volgende bieren:
- Leffe Tripel: tripelbiertje met een hoge gistdosis. Bij het ruiken en het proeven van dit verfijnd samengestelde bier kun je diverse smaaktinten waarnemen. Met 8,5 procent alcohol is dit degustatiebier een van de sterkere Leffe-bieren.
- Leffe Bruin, ook wel Leffe Dubbel genoemd. Dit is een abdijbier met een authentieke insteek en 6,5 procent alcohol. Een typische dubbel met een rijke en redelijk zoetige smaak.
- Leffe Blond. Dit bier is gebaseerd op een authentiek abdijrecept uit inmiddels lang vervlogen tijden. Het recept heeft de tand des tijds goed doorstaan, want ook nu is dit blonde bier nog zeer geliefd. Dit bier heeft een subtiele smaak met tinten van kruidnagel, vanille en een fijne bitterheid. Het bevat 6,6 procent alcohol.
- Leffe Nectar is een toegankelijk biertje waar honing aan is toegevoegd. Dit frisse bier bevat 5,5 procent alcohol en is geschikt als dorstlesser. Verrassend zijn de zure tinten die erin te ontdekken zijn.
- Leffe Radieuse: stevig bier met 8,2 procent alcohol. Dit bier is fruitig, citrusachtig en ook een tikkeltje kruidig. Dit uitgebalanceerde bier is een feest voor de echte fijnproevers.
- Leffe Rituel 9°: bier met een koperachtige kleur en een intense smaak waarin bitterheid en graan de boventoon voeren. Negen procent alcohol zit er in dit bier.
- Leffe Ruby: ideaal voor mensen die van fruitige en frisse bieren houden. Dit roodgekleurde bier bevat vijf procent alcohol.
- Tenslotte zijn er nog vijf speciaalbieren die de naam Leffe Royale dragen. Het gaat om Whitbread Golding, Cascade IPA, Mapuche, Mount Hood en Crystal.
Hiernaast zijn er ook enkele seizoensbieren en alcoholvrije bieren die de naam van Leffe dragen.