La Trappe biermerk

La Trappe is Nederlands trappistenbier dat gebrouwen wordt door Brouwerij de Koningshoeven. Het brouwen vindt plaats in Abdij Koningshoeven. Je leest in dit artikel wat er zo bijzonder is aan trappistenbieren in het algemeen en La Trappe in het bijzonder. Het assortiment van La Trappe wordt uiteraard ook behandeld.

Wanneer mag je bier trappistenbier noemen?

De benaming trappistenbier zegt iets over de herkomst van het bier. Dit wil namelijk zeggen dat het bier in kwestie wordt geproduceerd door leden van een kloosterorde (oftewel trappisten) in een abdij. Er moet aan speciale voorwaarden worden voldaan om de benaming trappistenbier te verdienen, namelijk: 

 • Het bier moet worden gebrouwen in de abdij.
 • De productie moet door trappisten worden uitgevoerd, of minimaal onder het management van hen.
 • De opbrengsten van het bier moeten worden gespendeerd om in het eigen onderhoud te voorzien en om de abdij te onderhouden.

Over de hele wereld zijn er nog maar elf trappistenbrouwerijen operationeel. Daarvan zijn er twee in Nederland. Nederlands trappistenbier is dus erg zeldzaam. 

Leuk om te weten over de brouwerij van La Trappe

De brouwerij van de La Trappe-bieren zit in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Meestal heeft men het dan simpelweg over Abdij Koningshoeven en Brouwerij de Koningshoeven. Deze abdij staat in Berkel-Enschot, vlak bij Tilburg. Sinds 1884 is de brouwerij operationeel. 

Brouwerij de Koningshoeven maakt altijd gebruik van natuurlijke ingrediënten. Het liefst worden deze ook nog eens in eigen beheer gecultiveerd. Onderscheidend aan dit Nederlands trappistenbier is ook dat er altijd nagisting op de fles plaatsvindt. Bieren van La Trappe hebben daardoor altijd sterk ontwikkelde aroma’s en smaakpaletten.

Dat bij het brouwen van smaakvolle speciaalbieren veel vakmanschap komt kijken mag duidelijk zijn. De monniken die bij het brouwen betrokken zijn hechten er echter ook veel waarde aan dat er in stilte en met geduld gebrouwen wordt. Men zegt dat je in de uiteindelijke La Trappe-bieren zowel dit vakmanschap als de stilte terug proeft.

Het huidige assortiment van La Trappe

Op dit moment produceert Brouwerij de Koningshoeven negen bieren die de naam La Trappe dragen, te weten: 

 • La Trappe Blond: goudgeel gekleurd bier met 6,5 procent alcohol. Dit bier heeft een zachte smaak met zoete en milde bittere toetsen. 
 • La Trappe Dubbel: authentiek donker trappistenbier en een tamelijk zoetige smaak. Dit dubbelbier bevat 7 procent alcohol.
 • La Trappe Tripel: de tripel is met 8 procent alcohol nog iets sterker. Het heeft een rijke en fruitige smaak. 
 • De La Trappe Quadrupel doet hier nog een schepje bovenop: 10 procent alcohol. Bijzonder is dat Brouwerij de Koningshoeven de eerste was die met de naam quadrupel kwam. Hierna hebben vele andere brouwerijen dit voorbeeld gevolgd. La Trappe Quadrupel smaakt moutig en overwegend zoet. 
 • La Trappe Quadrupel Oak Aged. Met 11 procent is dit het sterkste La Trappe-bier. Dit quadrupelbier wordt gerijpt in eikenhouten vaten. Per vat kan de smaak van het bier licht verschillen.
 • La Trappe Bockbier (7 procent). Ook over dit bier valt een opvallend feit te noteren. Dit is namelijk het enige trappistenbockbier ter wereld. 
 • La Trappe Puur: dit is met z’n frisse smaak en z’n lage alcoholgehalte (4,7 procent) de dorstlesser onder de La Trappe-bieren. 
 • La Trappe Witte Trappist is het enige trappistenwitbier in de wereld. Het heeft 5,5 procent alcohol, een troebele textuur en een zachte smaak.
 • La Trappe Isid’or (7,5 procent alcohol) heeft tenslotte een milde bittere smaak met een fruitige afdronk.

Recente blog artikelen

element 08