Hoegaarden

Hoegaarden is een Belgisch biermerk dat sinds 1966 bestaat. Het is vooral bekend om zijn witbier en natuurlijk om zijn karakteristieke brede bierglazen. Daarover – en over het assortiment van dit merk – later meer. Eerst lees je over hoe uniek de smaak van het originele witbier van Hoegaarden eigenlijk is. 

Een bijzondere gebeurtenis in de Hoegaarden-geschiedenis

De oprichting van het biermerk Hoegaarden vond plaats in 1966. In het plaatsje Hoegaarden in België werden de bieren gebrouwen, en wel in Brouwerij De Kluis. Op een gegeven moment was het de bedoeling dat de productie vanaf 2006 overgeheveld zou worden naar Jupille, inderdaad naar de brouwerij waar ook Jupiler-bier wordt gemaakt. 

Deze overstap ging echter niet zonder slag of stoot. Sterker nog, vanaf het begin bleek al dat de brouwers in Jupille de grootst mogelijke moeite hadden om de exacte smaak van Hoegaarden-bieren na te bootsen. Het bier werd bijna voortdurend te donker van kleur en te zuur van smaak. Het leidde zelfs tot grote problemen voor het merk Hoegaarden. Leveringen moesten namelijk geannuleerd worden, waardoor in sommige supermarkten opeens geen Hoegaarden meer te koop was. 

Eind 2007 werd besloten dat de productie toch in Hoegaarden moest blijven plaatsvinden. Het was de brouwers in Jupille dus definitief niet gelukt om de kennelijk unieke smaak van het Hoegaarden-bier helemaal te imiteren.

Hoegaarden: om meerdere redenen een uniek biermerk

Wat betreft de smaak is Hoegaarden dus uniek bier, zoveel is inmiddels duidelijk. Hoegaarden is bij het grote publiek echter vooral bekend door de herkenbare bierglazen die dit merk levert. Deze glazen zijn aanmerkelijk breder dan bijna alle andere bierglazen. Het heeft een hoekig karakter en een geblokte vorm. Zo lijkt het redelijk op een forse mok, maar dan zonder oor. Al bij al zijn dit glazen waarin verfrissende dorstlessers het best tot hun recht komen.

Hoegaarden-bier is verder betrekkelijk troebel. Dit komt doordat het bier twee keer wordt gegist in het productieproces. Vervolgens wordt het bier niet gefilterd. De textuur is bovendien aan de gladde kant. 

Wat biedt het assortiment van Hoegaarden zoal?

Hoegaarden heeft in de loop der jaren diverse bieren op de markt gebracht. Sommige daarvan bleven altijd beschikbaar, andere bleken slechts tijdelijk verkrijgbaar te zijn. De belangrijkste Hoegaarden-bieren die nu te verkrijgen zijn, zijn de volgende:

  • Hoegaarden Wit: dit is het meest bekende bier van het merk en ook het ultieme uithangbord van Hoegaarden. Dit bier is geïnspireerd op een recept van al 600 jaar oud. Hoe dan ook is het een verfrissend biertje dat ook een tikkeltje kruidig is.
  • Hoegaarden Citrus: dit bier lijkt op het hierboven beschreven Hoegaarden Wit, maar bij Hoegaarden Citrus is de smaak van citrusvruchten nog dominanter aanwezig. Vooral op warme, zomerse dagen laat deze zich goed smaken.
  • Hoegaarden Cherry: hierbij gaat het in feite om een mengsel van het klassieke witbier van Hoegaarden en sap dat van kersen afkomstig is. 
  • Hoegaarden Rosée: ook dit bier is ideaal voor in de zomerse maanden. In Hoegaarden Rosée is de smaak van framboos duidelijk waar te nemen. 
  • Hoegaarden Spéciale: dit is seizoensbier dat alleen in België te verkrijgen is. Aan de smaak valt vooral de rijpheid op. Het is daarnaast een tikkeltje bitter.

Recente blog artikelen

element 08