Hertog Jan biermerk

Hertog Jan is een Nederlands biermerk waarvan de brouwerij in het Limburgse Arcen staat. Over het algemeen wordt Hertog Jan erkend als een van de betere Nederlandse brouwerijen. Tegenwoordig bestaat het assortiment uit meer dan tien bieren die de naam Hertog Jan dragen. In dit artikel lees je alles wat je over dit Nederlandse biermerk moet weten.

De geschiedenis van Hertog Jan en de bijzondere rol van de Hertog van Brabant

Vier bevriende bierbrouwers besloten in 1915 samen in Arcen een bierbrouwerij te beginnen. Deze brouwerij werd toen Stoombierbrouwerij de Vriendenkring genoemd. Behalve de pilsvariant (Hertog Jan Pilsener) worden alle bieren nog steeds in de brouwerij in Arcen geproduceerd. 

Sinds 1981 dragen de bieren vanuit deze organisatie de naam Hertog Jan. Het is hiermee vernoemd naar Hertog Jan I. Deze keuze komt niet uit de lucht vallen, want deze Hertog van Brabant – die leefde in de dertiende eeuw – hield naar verluidt nogal van feesten waarbij flink bier werd gedronken. 

Bijzonder: de digitale rijpingskelder van Hertog Jan

Een aspect waar de Hertog Jan Brouwerij zich nu mee onderscheidt is dat ze een digitale rijpingskelder hebben. Dat zit zo. Het speciaalbier Hertog Jan Grand Prestige is bier dat beter wordt naarmate je het langer laat rijpen. Bij het bestellen van zo’n fles kun je je aanmelden op de website van de brouwerij. Je kunt er dan voor kiezen je fles bij de brouwerij te laten rijpen in de rijpingskelder. 

Tijdens de rijpingsperiode word je op de hoogte gehouden over de stappen die worden ondernomen om de best mogelijke smaak te realiseren. Ondertussen worden op de site fraaie statistieken bijgehouden over de flessen die momenteel aan het rijpen zijn.

Wat biedt het huidige assortiment?

Het assortiment van Hertog Jan bestaat momenteel uit de volgende bieren:

  • Hertog Jan Grand Prestige. Dit is het paradepaardje van de brouwerij. Eigenlijk gaat het hierbij om gerstewijn. Hoe beter je deze drank (met tien procent alcohol) laat rijpen, hoe beter straks de zoete en bittere smaken te onderscheiden zijn.
  • Hertog Jan Pilsener. Dit is de pilsvariant (5,1 procent) van Hertog Jan. Kenmerkend zijn de rijke smaak en de prettig bittere afdronk. 
  • Hertog Jan Enkel. Dit bier wordt ook wel Hertog Jan Hoppig Blond Enkel genoemd.
  • Hertog Jan Dubbel: traditioneel donker speciaalbier. Dit bier heeft een moutige smaak en 7,3 procent alcohol.
  • Hertog Jan Tripel, ook wel Arcener Tripel genoemd. Ook dit is een moutig biertje, al zijn fruitige en zoete toetsen ook aanwezig. Dit krachtige bier bevat 8,5 procent alcohol.
  • Hertog Jan Karakter is een ambergekleurd bier met een alcoholgehalte van 7,5 procent. Fruitige tonen en bittere tinten zijn hierin dominant aanwezig.
  • Hertog Jan Weizener is een tarwebier dat vooral op zomerse dagen graag gedronken wordt. Dit 5,7 procent alcohol bevattende bier is fris en bitterachtig. 
  • Hertog Jan Bockbier en Lentebock: bockbieren heeft Hertog Jan ook. Het gaat hierbij om twee seizoensbieren. Bockbier is bestemd voor de herfst, terwijl de Lentebock uiteraard voor het voorjaar bedoeld is.
  • Het Hertog Jan Winterbier is met name ideaal om op winterse dagen te drinken. Dit winterbier heeft een verrassend verfrissend karakter. Het alcoholgehalte van 8,8 procent doet zich voelen.
  • Hertog Jan 0.0: helemaal geen alcohol zit tenslotte in de Hertog Jan 0.0. Behalve het alcoholgehalte kun je dit bier goed vergelijken met de Hertog Jan Pilsener.

Recente blog artikelen

element 08