Grimbergen biermerk

Grimbergen is een abdijbiermerk uit België. Lange tijd werd dit bier daadwerkelijk in de abdij van Grimbergen gebrouwen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar door de banden met de abdij mag het bier wel gewoon de naam abdijbier blijven dragen. 

Grimbergen heeft al een lange en veelbewogen geschiedenis achter zich. Het is dus zeer de moeite waard even verder te lezen. Je krijgt dan ook gelijk een goed beeld van de bieren die Grimbergen in het assortiment heeft.

De woelige geschiedenis van de abdij van Grimbergen

De abdij van Grimbergen heeft er al heel wat jaren op zitten. In 1128 werd deze abdij namelijk al gebouwd. Vrijwel meteen begon men er ook met het brouwen van eigen bier. Enkele pauzes uitgezonderd bleven de monniken bier brouwen tot de Franse Revolutie hier in 1794 een einde aan maakte. De abdij werd vervolgens zelfs opgeheven en afgebroken.

Vanaf 1831 werd de abdij echter weer opgebouwd. Bier werd binnen de abdijmuren echter niet meer gebrouwen. Zo raakte het Grimbergen-bier in de vergetelheid. Tot er in 1958 contacten werden gelegd tussen Brouwerij Maes en de abdij. Het doel van de besprekingen was om de bruine bieren van vroeger opnieuw te gaan produceren. Niet geheel verrassend was de Grimbergen Dubbel toen het eerste bier dat op de markt kwam. In de daaropvolgende jaren zouden er nog diverse nieuwe bieren volgen.

De bieren die de naam Grimbergen dragen worden dus niet in de abdij gebrouwen. Momenteel gebeurt deze productie in Alken (België) en Straatsburg (Frankrijk). Vanwege de banden die Grimbergen nog steeds met de abdij heeft mag het wel abdijbier worden genoemd. Interessant is tenslotte ook dat Grimbergen nu bij de Heineken-groep hoort. Onder de verantwoordelijkheid van Heineken timmerde Grimbergen de afgelopen jaren internationaal stevig aan de weg.

Waar komt de uitspraak ‘Ardet nec consumitur’ vandaan?

Wie weleens een Grimbergen-fles goed bestudeerd heeft, die is misschien opgevallen dat de Latijnse uitspraak ‘Ardet nec consumitur’ op het etiket staat. Dit betekent zoiets als ‘verbrand, maar niet vernietigd’. Deze uitspraak is een directe verwijzing naar enkele gebeurtenissen uit het verleden van Grimbergen. De abdij en de brouwerij zijn namelijk meerdere keren afgebrand. Even zo vaak is alles echter ook weer helemaal opgebouwd. Zo herrijst Grimbergen dus telkens uit z’n as, net als een feniks. Daarom is ook gekozen voor een feniks als logo op het etiket.

Een greep uit het rijke Grimbergen-assortiment

Bij de ‘herstart’ van Grimbergen in 1958 begon het dus allemaal met Grimbergen Dubbel. Dit is een dubbelbier met een rijke smaak waarin subtiele zoetige toetsen de overhand hebben. Met 6,5 procent alcohol is dit geen zwak speciaalbiertje. Grimbergen Tripel, die vier jaar later al op de markt kwam, gaat hier met negen procent nog een heel stuk overheen. Het mengsel van meerdere soorten hop zorgt hier voor een tamelijk intense smaak.

Naast de Dubbel en Tripel is de Grimbergen Blond vermoedelijk het meest bekende bier van Grimbergen. Dit okergekleurde biertje staat bekend om z’n uitstekende balans tussen zoet, bitter en fruitig. Met 6,7 procent alcohol is dit Grimbergen Blond aan de sterke kant voor een blond biertje.

Hiernaast bestaan er nog het verfrissende Grimbergen Blanche, het krachtige Grimbergen Optimo Bruno (een quadrupel), het hoppige Grimbergen Hop Karakter en het zeer fruitige Grimbergen Rouge.

Recente blog artikelen

element 08

Köstliche lauchgerichte und praktische tipps zur lagerung

Heerlijke herfstgerechten met lokale appels en oma’s recepten

Innovatief bakken: gezonde alternatieven en duurzame tips