Wanneer we het over speciaalbieren hebben, dan komen termen als dubbel, tripel en quadrupel regelmatig terug. Het lastige is dat niet is afgebakend wanneer je nu een biertje welke benaming moet meegeven. Wel is bekend dat deze termen verwijzen naar de hoeveelheid ingrediënten (zoals graan) die gebruikt wordt per liter water. Meer ingrediënten leidt immers tot meer (en een complexere) smaak en ook tot een hoger alcoholgehalte.
Toch zijn er wel degelijk verschillen te noemen tussen tripels, dubbel bieren en quadrupels. Per aspect verduidelijken we die verschillen in de alinea’s hieronder.
Kleur
Als het op kleur aankomt, dan is de tripel praktisch altijd de lichtste van de drie bier categorieën die we hier bespreken. Tripels zijn meestal zelfs uitgesproken blond van kleur. Dit geldt allerminst voor dubbel bier. Dubbels hebben meestal een bruinachtige kleur. Bij quadrupel bieren staat de kleur van tevoren bepaald niet vast. Sommigen zijn qua kleur ongeveer gelijk aan die van dubbel bieren, terwijl andere quadrupels zelfs nog een stuk donkerder zijn.
Alcoholpercentage
Als het om het gehalte aan alcohol in het bier gaat kunnen we vrij kort zijn. Elke brouwerij die een dubbel, een tripel en een quadrupel heeft, maakt van de dubbel het minst sterke bier en van de quadrupel het sterkste. Dubbels hebben doorgaans een alcoholpercentage van 6 tot 7,6 procent. Voor tripels geldt dat deze tussen de 7 en de 10 procent alcohol bevatten en quadrupels zijn met 8,5 tot 12,5 procent ronduit krachtig voor bierbegrippen.
Smaak
Wat betreft de smaak beginnen we met de bitterheid. Hierbij valt namelijk op dat dubbel bieren het minst bitter zijn van de biersoorten die we in dit artikel bespreken. Tripels en quadrupels zijn ongeveer even bitter en dus bitterder dan dubbels, zij het nog steeds niet ongelooflijk bitter. Daarvoor is de smaak meestal te divers en te complex.
Verder staan de donkere dubbel bieren bekend om de toetsen van karamel, chocola en koffie die je erin kunt ontdekken. Tripels zijn wat complexer qua smaak. Hier herken je vaak zowel zoete en bittere, als fruitige en moutige tonen in. Bovendien heeft een tripel meer koolzuur dan een dubbel. Quadrupels hebben in principe een nog complexere smaak. Veel quadrupels zijn uitgesproken zoetig en/of fruitig. De bitterheid voelt dan al snel vrij mild aan. Quadrupel bier staat mede daardoor ook wel bekend als gerstewijn.
Opdienen
Als het gaat om het serveren zijn er weinig verschillen te ontdekken tussen dubbels, tripels en quadrupels. Toch is het belangrijk om te vermelden dat je deze bieren alle drie beter niet te koud kunt drinken. Een drinktemperatuur van zo’n tien graden is prima. Drink je het kouder, dan komen de unieke smaken van de bieren niet helemaal tot hun recht.
Bij het eten
Als het gaat om het serveren van bier bij bepaalde gerechten, dan is het goed om te weten dat niet elk speciaalbier even goed bij ieder gerecht past. Over het algemeen passen dubbels en quadrupels wel erg goed bij vleesgerechten. Een quadrupel contrasteert zelfs uitgesproken goed de smaken van rode vleessoorten. Wat dat betreft past een tripel veel minder goed bij vlees. Een tripel kun je evenwel uitstekend laten samengaan met een zachte kaas, een cheesecake of een aspergegerecht.
Benieuwd naar andere biersoorten? Lees hier verder.