Brouwerij ‘t IJ biermerk

Brouwerij ’t IJ is een Amsterdamse bierbrouwerij die alleen speciaalbieren produceert. Dit is een nog jonge maar toch buitengewoon succesvolle brouwerij. Men hanteert er dan ook een werkwijze die vrij uniek is. Over deze werkwijze en de geschiedenis van de brouwerij lees je meer in dit artikel, net als over de bekendste bieren die van deze brouwerij af komen.

De korte maar indrukwekkende geschiedenis van Brouwerij ’t IJ

Als je het vergelijkt met veel andere bierbrouwerijen met een goede naamsbekendheid, dan moet je concluderen dat Brouwerij ’t IJ nog behoorlijk jong is. In 1983 werd deze brouwerij namelijk opgericht. Dit gebeurde door de bekende muzikant Kaspar Peterson. Badhuis Funen – dat toen niet daadwerkelijk meer als badhuis fungeerde – aan de Funenkade werd de thuishaven van de brouwerij. Het proeflokaal werd hier ook gevestigd. Zowel de brouwerij als het proeflokaal uit hier nog steeds.

Brouwerij ’t IJ heeft sinds de oprichting een constante groei doorgemaakt. De wisseling van de wacht in 2008, toen Peterson ermee stopte, deed hier niets aan af. In 2012 kon de capaciteit van de brouwerij aan de Funenkade de groeiende vraag zelfs niet meer aan. Er werd besloten een extra locatie aan te schaffen. Dit werd een pand aan het Zeeburgerpad, ook in Amsterdam-Oost. Begin 2013 begon men daar met brouwen. Tegenwoordig worden aan het Zeeburgerpad bieren gebrouwen voor in flessen en fusten. Bier voor het proeflokaal wordt aan de Funenkade geproduceerd.

Onderscheidende factoren in het brouwproces

Een aspect waarmee Brouwerij ’t IJ zich onderscheidt ten opzichte van sommige andere producenten is dat er alleen bovengistend bier wordt gemaakt. Misschien nog wel belangrijker is dat het hierbij altijd gaat om ongepasteuriseerd en ongefilterd bier. Waar mogelijk wordt er van biologische grondstoffen gebruik gemaakt. Voor enkele biersoorten geldt zelfs dat deze volledig biologisch moeten zijn. Deze bieren verdienen dan ook het keurmerk van de Stichting Skal Biocontrole.

Wat kunnen we zeggen over het assortiment van deze brouwerij?

Brouwerij ’t IJ onderscheidt zich ook van concurrerende brouwerijen door het grote aantal verschillende bieren dat het voortbrengt. Momenteel bieden ze twaalf bieren die altijd te verkrijgen zijn. Daarnaast zijn er drie seizoensbieren die je soms kunt kopen en bracht Brouwerij ’t IJ al tientallen gelegenheidsbieren op de markt. Van deze gelegenheidsbieren zullen sommige niet meer terug in het assortiment komen, andere wellicht wel.

Het eerste bier dat Brouwerij ’t IJ ooit op de markt bracht is Zatte. Dit is een zwaar (acht procent alcohol), blond bier met fruitige en vrij zachte smaak. Niet veel later werd ook het bier met de naam Natte geïntroduceerd. Natte is een geheel biologisch dubbelbier waarin de smaak van donkere mout te herkennen is. Ook al zijn er hierna nog vele bieren bijgekomen, Zatte en Natte behoren nog steeds tot de meest populaire en bekende bieren van Brouwerij ’t IJ.

Daarnaast staat deze brouwerij bekend om z’n IPA-bieren van hoge kwaliteit. Het gaat hierbij vooral om IPA, Session IPA en Free IPA. Dit zijn althans de IPA-bieren van Brouwerij ’t IJ die structureel verkrijgbaar zijn. De ‘gewone’ IPA bevat 6,5 procent alcohol en is uitgesproken hoppig. Session IPA is wat fruitiger en milder (4 procent). De alcoholarme Free IPA (0,5 procent) heeft tenslotte een behoorlijk fris karakter.

Recente blog artikelen

element 08