Bierpakketten

Ben je een liefhebber van bier en wil je weleens wat nieuws proberen? Heb je alle bierboxen al geprobeerd? Waarom probeer je dan niet eens je eigen bier te brouwen? We snappen dat niet iedereen de spullen thuis heeft om zelf bier te brouwen, maar gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor. Er zijn tegenwoordig bierbrouwpakketten verkrijgbaar waarmee iedereen zijn eigen bier kan brouwen. 

Wat is een bierbrouwpakket?

Een bierbrouwpakket is een doos waarin alles zit dat je nodig hebt om je eigen bier te brouwen. De volgende ingrediënten en benodigdheden worden standaard in een bierbrouwpakket meegeleverd: 

  • Een handleiding waarin stap voor stap wordt beschreven wat je precies moet doen om het beste bier te brouwen. 
  • Meestal wordt er een emmer of ketel meegeleverd. Dit is noodzakelijk voor het gistingsproces van het bier. Een ketel wordt vooral door professionals gebruikt en is ook wat duurder. Vaak volstaat een emmer die veel goedkoper is. 
  • Een aftapkraan om het bier mee af te tappen. 
  • Mout wat kleur en smaak geeft aan het bier. 
  • Hop wat het belangrijkste ingrediënt is van het bier. Dit zorgt voor de kenmerkende bieraroma’s en geeft een licht bittere smaak aan het bier. 
  • Gist voor het gistingsproces. 
  • Een slang om het bier mee af te tappen. 

Dit zijn alle basisbenodigdheden om bier te brouwen. Uiteraard kun je nog zelf ingrediënten toevoegen of gebruik maken van ander materiaal. 

Wat voor bier kun je zelf brouwen?

In principe kun je alle biersoorten zelf thuis brouwen. Het soort gist en mout bepaalt namelijk wat voor soort bier je brouwt. Als je dus een andere biersoort wilt brouwen, dan kun je simpelweg de ingrediënten veranderen. Voor het brouwen van blond bier heb je bijvoorbeeld blond moutextract nodig. 

Hoe brouw je zelf thuis bier?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een bierbrouwpakket aanschaft waarin alle benodigdheden zitten. Daarna is het belangrijk dat je een ruime werkplek hebt die vies mag worden. De schuur in je achtertuin zou bijvoorbeeld een goede optie zijn. Zorg er ook altijd voor dat je een doekje bij de hand hebt om spillage schoon te maken. 

Welk bierbrouwpakket moet je kiezen?

Er zijn veel verschillende bierbrouwpakketten op de markt. We raden je aan om een goedkoop en eenvoudig pakket aan te schaffen als je voor het eerst bier gaat brouwen. Zo kun je een beetje experimenteren en gevoel krijgen voor het proces. Als je al wat meer ervaring hebt met bierbrouwen, dan kun je kiezen voor een wat duurder en luxer pakket. Met zo’n pakket zal je betere bieren kunnen brouwen en je kunt ook veel meer verschillende bieren brouwen. Uiteraard is het niet verboden om te beginnen bij geavanceerd pakket. Probeer zelf een beetje gevoel te krijgen voor wat het beste bij jou past. 

Recente blog artikelen

element 08