Affligem is een biermerk uit België. Dit abdijbier heeft er al een lange geschiedenis op zitten. Lange tijd werd het in de Benedictenabij van Affligem gebrouwen. Tegenwoordig is Affligem onderdeel van Heineken. Hieronder lees je meer over abdijbieren, de ontwikkeling van Affligem en welke bieren dit merk produceert.
Algemene informatie over abdijbieren
Wanneer we het over abdijbier hebben, dan bedoelen we daar bier mee dat door de paters (zoals monniken en kloosterlingen) wordt gebouwen binnen de muren van de abdij. Natuurlijk kunnen derden wel meehelpen bij het brouwen van het bier. Een bier mag ook abdijbier worden genoemd als dit qua naam met een abdij is verbonden. Er zijn dus wel regels waar een bier aan moet voldoen om als abdijbier beschouwd te mogen worden. Dit geldt ook voor trappistenbieren.
Veel abdijbieren zijn ook nu nog gebaseerd op recepten die al honderden jaren oud zijn. De meest bekende abdijbieren zijn over het algemeen de dubbels en de tripels. Nagisting op de fles komt bij abdijbieren vaak voor. Over het algemeen zijn deze bieren erg populair onder bierliefhebbers.
De opkomst van het abdijbier Affligem
Het oudste document waarin de Abdij van Affligem wordt genoemd stamt uit het jaar 1074. Officieel heet dit de Sint-Pieter en Paulusabdij van Affligem. Enkele pauzes uitgezonderd bleef men hier tot het jaar 1956 bier brouwen. In dat jaar werd de productie namelijk verplaatst naar Brouwerij De Hertog in het eveneens Belgische Deurne.
Al veertien jaar later volgde er weer een overdracht. Vanaf 1970 nam namelijk Brouwerij De Smedt in Opwijk de productie van de Affligem-bieren op zich. Hier is sindsdien geen verandering meer in gekomen. Wel is Affligem in de loop van de afgelopen decennia veel bekender geworden, ook internationaal. Dit is een direct gevolg van het feit dat Affligem sinds 2000 een onderdeel is van Heineken. Vooral in Frankrijk heeft Affligem echt voet aan de grond gekregen.
Welke soorten Affligem-bieren bestaan er allemaal?
Op dit moment worden door Affligem zes verschillende bieren geproduceerd en op de markt gebracht. Het gaat hierbij om de volgende bieren:
- Affligem Blond: dit is een goudblond gekleurd speciaalbier met 6,7 procent alcohol. Het heeft een toegankelijke maar toch volle smaak. Opvallend is de robuuste schuimkraag die op dit bier wordt gevormd.
- Affligem Fris Blond. De Fris Blond is met 4,6 procent alcohol een stuk milder dan het hierboven genoemde bier. Affligem Fris Blond heeft ook een volle smaak, maar dan eentje waarin fruitigheid en citrus de boventoon voeren. Dit bier is bedoeld als een fijne en frisse dorstlesser.
- Affligem Blond 0.0%: dit is de alcoholvrije variant van de originele Affligem Blond. Via een slimme manier om de alcohol uit het bier te filteren wordt ervoor gezorgd dat de alcoholhoudende versie zo goed mogelijk is nagebootst.
- Affligem Dubbel: het dubbelbier van Affligem bevat 6,7 procent alcohol. De smaak van dit donkere bier is karamelachtig en een beetje kruidig. De afdronk is mild bitter.
- Affligem Belgisch Wit: bijzonder aan Affligem Belgisch Wit is dat er in het brouwproces gebruik is gemaakt van sinaasappelschillen en koriander. Dit komt de smaak van dit fijne witbier zeker ten goede. Belgisch Wit bevat 4,8 procent alcohol.
- Affligem Tripel: de meest intense smaak van alle Affligem-bieren heeft vermoedelijk de Affligem Tripel. Met negen procent alcohol is de tripel bovendien het sterkste bier van Affligem.